Direct naar artikelinhoud

AA Gent moet op zoek naar creativiteit

AA Gent mist een creatieve, aanvallende middenvelder. Jari Vandeputte (17) heeft die kwaliteiten. Maar wie een topclub pretendeert te zijn, mag die druk niet op de schouders leggen van een student.

Omdat Mboyo nog steeds bij AA Gent speelt, begon Pedersen als aanvallende middenvelder. Op de flanken moest Fernández puzzelen. Door de blessure van Soumahoro en de zieke Kage koos hij noodgedwongen voor Van Der Bruggen op rechts. Geen geslaagd alternatief.

Gent was te afhankelijk van de flitsen van El Ghanassy, die goede acties met egoïstische interventies afwisselde. Zijn ploegmaats voetbalden overigens te stereotiep. Ze grepen veel te vaak terug naar de lange, onzuivere bal.

Na een afwachtend openingskwartier nam Waasland-Beveren de bovenhand. Het schakelde enkele keren snel om dankzij flankaanvallers Trickovski en Lebbihi en verdiende een doelpunt, maar Boeckx verhinderde dat voor rust met twee knappe reddingen.

Na de pauze lukte het Gershon wel. Fernández greep in en haalde Van Der Bruggen naar de kant. Met de jonge Vandeputte vond AA Gent plots wel de ruimte tussen de linies. Amper 17 jaar en geen ervaring op het hoogste niveau. Het Gentse jeugdproduct charmeerde evenwel de voorbije weken tijdens de oefenwedstrijden. Vinnig, intelligent eneen goede techniek.

Dubbele burcht

Waasland-Beveren plaatste daar een dubbele burcht tegenover. Het kwam nog zelden over de middellijn, maar slikte ruim twintig minuten voor tijd toch de gelijkmaker.

Al bij al een terechte uitslag, na een sterke eerste helft van de thuisploeg en de veerkracht van de Buffalo's. Op goed voetbal van AA Gent is het minstens nog een week wachten. Misschien voelen Pedersen en Mboyo elkaar beter aan in de Ghelamco Arena. En recupereert Fernández tegen KV Mechelen een gevaarlijke flankaanvaller.

"Leeftijd en gewicht spelen geen rol", vindt Fernández. "Het belangrijkste is dat Jari talent heeft én durft." Vandeputte deed in zijn eentje de wedstrijd kantelen. Niet te beroerd om de bal op te eisen. Eerst op de flank, na de vervanging van Pedersen als aanvallende middenvelder. Zijn assist op Diogo, heerlijk hoe Vandeputte centraal afhaakte en drie verdedigers uitschakelde door de bal in één tijd terug te geven aan de Uruguayaan - was knap.

"Me gusta Jari", grijnsde Diogo. Ook bij zijn andere ploegmaats niets dan lof voor de youngster. Asare vindt Vandeputte a tricky little guy, Hubert prijst zijn finesse en vista.

En zeggen dat Vandeputte nog niet zo lang als aanvallende middenvelder wordt uitgespeeld. Bij de U15 speelde hij net voor de verdediging. Door zijn gebrek aan gestalte posteerde zijn toenmalige coach hem eerst een rij hoger, als centrale middenvelder, om hem finaal achter de diepe spits op te stellen.

Vandeputte snapt dat je voetbal niet ingewikkeld moet maken. Hij speelt liever in één tijd, dan blind te dribbelen. De gelijkmaker tegen Waasland-Beveren is er een mooi voorbeeld van. "Het gaat snel", ondervindt de jeugdinternational. Begin juli droomde hij er nog van om dit seizoen eens de wedstrijdselectie te halen. Nog geen maand later is zijn debuut een feit.

Basisplaats

Leuk voor Vandeputte, maar tegelijk veelzeggend. Fernández moet tijdens de eerste serieuze match rekenen op een student uit het middelbaar. Maar als je op bezoek moet naar Anderlecht en Club Brugge heb je meer nodig. Vandeputte is nog niet klaar voor een basisplaats.

"Ik vraag al sinds vorig seizoen een nummer tien", aldus Fernández. "We zijn op zoek naar een aanvallende middenvelder en we weten wie we willen."

Voor alle duidelijkheid: Franck Berrier is geen optie. De Fransman van Zulte Waregem werd aangeboden, maar AA Gent bewandelt een andere piste.