Direct naar artikelinhoud

91 vrijwillige beklaagden voor proces aardappelveldslag

91 mensen dienen zich dinsdag vrijwillig aan als beklaagde in het proces over de ggo-aardappelveldslag. Onder hen ook Groen-Europarlementslid Bart Staes en verschillende professoren.

Elf activisten moeten zich dinsdag voor de correctionele rechtbank van Dendermonde verantwoorden voor het vernielen van het proefveld in Wetteren met genetisch gemanipuleerde aardappelen. 91 sympathisanten zullen die dag aan de rechter vragen of ze ook berecht kunnen worden. "Om aan te klagen dat de beklaagden door het gerecht lukraak zijn uitgekozen en geweldloze activisten gecriminaliseerd worden", vertelt vrijwilligster en landbouwster Annelies Schorpion. "Er waren die dag zowat 400 activisten aanwezig in Wetteren."

In Frankrijk zou het al eens gebeurd zijn, in ons land is het de eerste keer dat zoveel mensen spontaan vragen of ze ook voor de rechter mogen verschijnen. De aanklachten zijn nochtans niet min: diefstal, bendevorming, vernieling. De beklaagden riskeren naast een serieuze boete in het ergste geval ook vijf jaar cel.

Het parket van Dendermonde ging alvast niet in op de vraag van de vrijwilligers en nam hen niet op in het strafdossier. Schorpion: "Daarom gaan we het dinsdag rechtstreeks aan de rechter vragen."

Of de vrijwilligers alsnog hun slag zullen thuishalen is twijfelachtig, menen strafrechtexperts. "In dat geval heeft onze actie nog een symbolische waarde", zegt Schorpion. "Hopelijk kunnen we zo het debat over ggo-organismen nog aanwakkeren."