Direct naar artikelinhoud

Rattenrit

De nieuwste attractie van Disneyland Parijs is de eerste in vier jaar en wordt de duurste uit haar 22-jarige bestaan genoemd. De 3D-animatie tijdens het ritje op de Ratatouille is volledig in handen van Pixar.

'Ratatouille: L'aventure totalement toquée de Rémy' is uniek voor Europa, maar ook in zijn soort. De bezoeker zet zijn 3D-bril op, neemt plaats in een wagentje en waant zich in Parijs. Misschien wat vreemd, voor een themapark op een steenworp van de echte lichtstad? "We hebben niet Parijs nagebouwd, maar het Parijs van Rataouille, de Pixarfilm uit 2007", zegt Tom Fitzgerald, executive vicepresident van Walt Disney Imagineering, dat de parken bouwt.

"De attractie ligt op Place de Rémy. Van ver lijkt het op de echte stad, van dichtbij is de architectuur cartoonesk en herken je details uit de film. In Disneyparken verstoppen we graag Mickeys in onze ontwerpen, hier zijn dat verborgen Rémy's."

Eens in de attractie, krimpt de bezoeker tot de grootte van een rat. "De basis van de attractie is animatie", zegt Fitzgerald. "Er momenten waar je stilstaat en tegelijk voort lijkt te bewegen. Het wagentje trilt of simuleert de bewegingen die je op het scherm ziet. Mocht je gewoon in die ruimtes gaan staan, zou de projectie plots erg vreemd lijken."

De 3D-animatie was volledig in handen van de mensen bij Pixar, die de originele Ratatouille hebben gemaakt. Regisseur Brad Bird - ook bekend van The Incredibles en de laatste Mission Impossible - superviseerde het werk. Fitzgerald: "Hij moest zich goed voelen bij wat we met zijn film deden. Ook de originele designers van de film zijn mee komen nadenken over de inrichting van het themaland, om zeker te zijn dat elk detail klopt met de originele film."

Zoals intussen bekend, stoppen de mensen van Pixar graag verborgen knipogen in hun film. Bij de attractie van Ratatouille is dat niet anders. "De code A113 zit er niet in, maar wel een andere klassieke easter egg: de Pizza Planet Truck uit Toy Story, die sindsdien in elke Pixarfilm is opgedoken."

Om de animatie te testen, werden de schermen van de attractie eerst levensgroot opgebouwd in een hangar in Californië. "Regelmatig kwamen er mensen van Pixar naar ons om te kijken hoe het animatiewerk in de attractie werd geïntegreerd. Want het renderen van de 3D-beelden duurde zo lang dat we het niet konden riskeren om het testen uit te stellen tot het gebouw in Parijs rechtstond. Ook al zitten er maar een tiental geanimeerde minuten in deze attractie, kostte het meer tijd om te maken dan de film zelf.

"Natuurlijk heeft Pixar ervaring met 3D, maar animeren vanuit een bewegend oogpunt hadden ze nooit eerder gedaan. Het ziet er allemaal simpel uit, maar dit is zonder twijfel de meest gecompliceerde show die ik in mijn 35-jarige carrière heb gemaakt."

De nieuwe attractie komt op het juiste moment voor Disneyland Parijs. Vorig jaar circuleerde nog een onlinepetitie die het Amerikaanse moederbedrijf opriep om meer te investeren in het Europese resort. Volgens Fitzgerald heeft de Muis al stappen in de goede richting gezet om te herinvesteren. "Een avondshow als het voor de 20ste verjaardag gelanceerde Disney Dreams is een goed voorbeeld van onze verbintenis met Parijs. En wat we met Rataouille hebben gedaan, is wat we moeten blijven doen. Ik heb tijdens de vooropening verschillende keren gehoord dat de themazone rond de attractie zo goed is gemaakt, dat ook volwassenen lijken mee te stappen in het fantasieverhaal. Of ik al iets kan vertellen over toekomstige projecten? Nee, dan zullen ze me ontslaan. (lacht) Ik kan alleen bevestigen dat dit de richting is die we willen blijven uitgaan."

'Ratatouille: L'aventure totalement toquée de Rémy' opent op 10 juli in het Walt Disney Studios Park in Disneyland Parijs. Meer info op disneylandparis.com