Direct naar artikelinhoud

WK blijft ver weg voor Nainggolan

Radja Nainggolan is weer Rode Duivel. Roberto Martínez selecteert hem voor de oefeninterlands tegen Mexico en Japan. Maar de weg naar het WK is nog lang voor de speler.

Roberto Martínez verraste iedereen met zijn selectie voor de oefeninterlands tegen Mexico (10 november) en Japan (14 november). Radja Nainggolan was voor het laatst international op 9 juni, toen hij in Estland niet van de bank kwam. Sindsdien zat hij helemaal op een zijspoor, maar nu neemt Martínez hem er toch weer bij.

Het antwoord van de bondscoach geeft aan dat de weg naar het WK nog lang is voor Nainggolan. "De kwalificatiecampagne is achter de rug, we hebben heel hard gewerkt om onze plaats in de top zeven op de FIFA-ranking vast te houden", zegt Martínez. "Nu komen we in een andere periode terecht. We volgen 50 tot 55 spelers. Sommigen onder hen waren de laatste tijd indrukwekkend. Dennis Praet heeft de selectie maar net niet gehaald, ook Timothy Castagne en Jason Denayer waren er dichtbij. Adnan Januzaj, Laurent Depoitre en Radja Nainggolan zijn in vorm, het is voor hen het moment om te laten zien dat ze deel kunnen uitmaken van het team."

Een gesprek met Nainggolan heeft de bondscoach niet gehad, hij ging hem wel bekijken. "Ik heb Radja van nabij gevolgd zoals eender welke andere speler", stelt Martínez. "Ik heb hem live gezien in Chelsea-Roma, waar hij goed was. Ik weet dat er heel wat verhalen de ronde doen omtrent Radja, maar ik moet een groep van 23 spelers samenstellen en deze twee interlands zijn een gelegenheid om iets opener te selecteren."

Kans grijpen op het veld

De komende tien dagen kan de bondscoach meteen bekijken hoe Nainggolan zich gedraagt binnen de selectie. "We moeten niet focussen op één individu", luidt het. "Dit zijn wedstrijden waarin we niet moeten winnen om ons te kwalificeren of om onze plaats op de FIFA-ranking te behouden. Het zijn oefenwedstrijden, waarin we informatie willen vergaren."

Spelers krijgen de gelegenheid om indruk te maken, maar het zou fout zijn om daarbij alleen maar naar één speler te kijken, zegt Martínez. "Ik wil Radja zien spelen. Ik moet hem niet oproepen om hem te leren kennen, want hij was erbij in vijf van de acht laatste selecties. Ik ken zijn karakter en ik ken hem als voetballer. Ik wil zien wat hij kan brengen op het veld en de tegenstanders die we nu krijgen, vormen daar een goede gelegenheid toe."