Direct naar artikelinhoud

Fetakaas bedreigt handelsverdrag EU-Canada

Griekenland dreigt het handelsverdrag tussen Canada en de EU te torpederen. De regering wil dat verdrag alleen ratificeren als feta ook in Canada een beschermde status krijgt.

Net nu de verhoudingen tussen de EU en Griekenland onder hoogspanning staan, gooien de Grieken extra olie op het vuur. Gisteren kwamen de EU-ministers van Economische Zaken bijeen om onder andere over het Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) te overleggen. Het handelsverdrag werd al in oktober 2013 gesloten, maar moet zowel door Canada als de EU-landen nog worden geratificeerd.

Persbureau Reuters kreeg begin deze week een notitie onder ogen waarin Griekse onderhandelaars ter voorbereiding van de vergadering over CETA schrijven dat het "voor ons bijzonder moeilijk, zo niet onmogelijk" is in te stemmen met CETA.

Feta geniet in de EU een beschermde status, net als andere regionale specialiteiten als Parmaham. Feta mag in de EU alleen feta heten als de kaas minstens 70 procent schapenmelk bevat en uit een aantal specifieke Griekse streken afkomstig is. Maar in Canada verkopen diverse zuivelbedrijven hun kaas al decennia als feta, zelfs als die van koemelk is gemaakt. Dankzij CETA mogen deze bedrijven hun kaas straks ook in Europa feta noemen, mits zij al vóór oktober 2013 fetakaas fabriceerden.

De circa 300.000 Griekse schapen- en geitenhouders zitten niet te wachten op concurrentie; feta is een van de weinige Griekse exportproducten waar muziek in zit. In 1995 exporteerde Griekenland 10.000 ton feta; in 2011 was dit al 34.000 ton. In 2012 groeide de feta-export naar de VS in één jaar met meer dan 80 procent. Veruit de meeste Griekse exportfeta gaat naar Duitsland, waar de Canadezen nu nog geen feta mogen verkopen.

Broertje van TTIP

De Griekse oppositie is niet slechts een tactiek om de andere EU-landen onder druk te zetten in de onderhandelingen over de Griekse staatsschuld. Het linkse Syriza was van begin af aan tegen CETA. De partij van premier Alexis Tsipras is principieel tegen verreikende internationale handelsverdragen, omdat die vooral de belangen van grote multinationals zouden dienen. CETA is een broertje van het omstreden TTIP-verdrag tussen de EU en de VS, dat nog in de onderhandelingsfase verkeert.