Direct naar artikelinhoud

Tips en tricks uit gastrofysica

►Als je minder wilt eten: geef zo veel mogelijk smaak en textuur aan je eten mee, dan zit je eerder vol. Als je druiven van een tros eet, kun je er minder van op dan wanneer je ze pureert.

►Drink nooit water met ijsblokjes bij je eten. Kou stompt de smaak af.

►Gebruik het woord salade (zoals pastasalade) en mensen denken dat iets gezonder is.

►Suggereer dat iets 'van de boerderij' komt en mensen zijn bereid meer te betalen.

►Eten dat duurder is, smaakt beter.

►Er is samenhang tussen smaak en persoonlijkheid. Mensen die bitter lekker vinden zijn vaak belust op macht en narcistisch.

►Hoe meer iemand naar eten (op tv en foto's) kijkt, hoe dikker hij/zij is. Zien eten doet eten.

►Speel Franse muziek af op de wijnafdeling van de supermarkt en klanten kopen meer Franse wijnen, speel Duitse muziek en ze kopen meer Duitse wijnen.

►Zet zout en peper op tafel; mensen vinden het fijn hun eten naar eigen smaak af te maken. Dan hebben ze het idee dat ze toch zelf iets hebben gedaan.

►Bij een groot menu krijgen we keuzestress: beperk de keuzen tot maximaal zeven.

►Als het goed weer is, vinden we het eten lekkerder dan wanneer het slecht weer is.