Direct naar artikelinhoud

Bill en Melinda Gates voeren strijd tegen armoede op

Microsoft-miljardair Bill Gates en zijn vrouw Melinda hebben ambiteuze plannen voor de toekomst. Het koppel maakt zich sterk dat ze tegen 2030 het leven van mensen in arme landen sneller kunnen verbeteren dan ooit tevoren.

Veertig jaar geleden sloten IT-nerds Bill Gates en zijn jeugdvriend Paul Allen een weddenschap: software en personal computers zouden de wereld veranderen. Hoewel heel wat mensen hen gek verklaarden, kwam hun voorspelling uit. Microsoft was een feit en Bill Gates werd een van de rijkste mensen ter wereld. De laatste jaren heeft Gates zich stap voor stap uit het bedrijf teruggetrokken. Met de Bill & Melinda Gates Foundation heeft de miljardair, ditmaal samen met zijn echtgenote, een nieuw doel: wereldwijd armoede en kindersterfte bestrijden.

Nieuwjaarsbrief

Omdat Gates blijkbaar nog steeds van weddenschappen houdt, heeft hij gisteren opnieuw enkele voorspellingen gedaan. Op de voorstelling van zijn jaarlijkse nieuwjaarsbrief in Brussel beweerde Gates dat de levens van mensen in armoede de komende vijftien jaar sneller dan ooit zullen verbeteren.

"De vooruitgang die we de voorbije jaren hebben geboekt, is zo geweldig dat we onze ambities van toen zullen verdubbelen", aldus Gates. Het koppel maakt zich sterk dat de kindersterftecijfers tegen 2030 zullen zijn gehalveerd. Ziektes zoals polio, rivierblindheid en de Guineaworm zullen uitgeroeid zijn en malaria wordt eenvoudig te genezen. Voorts zijn ze ervan overtuigd dat Afrika over vijftien jaar in staat zal zijn om zichzelf van voedsel te voorzien. Mobiel bankieren zal het leven van de allerarmsten dan weer radicaal veranderen.

"Er gebeuren veel erge dingen in de wereld, maar we mogen ook optimistisch zijn", aldus Melinda Gates. "Mijn man en ik reizen al jaren de wereld rond. In die periode hebben we een enorme vooruitgang gezien. In 1990 stierf een op de vijf kinderen voor hun vijfde levensjaar, vandaag is dat een op de twintig. De statistieken bewijzen dat het erop vooruit gaat."

De Gates Foundation heeft in ieder geval voldoende financiële middelen om de nieuwe ambitieuze doelen waar te maken. In 2014 bedroeg het vermogen van de stichting 42,3 miljard dollar (zo'n 37 miljard euro).