Direct naar artikelinhoud

Amerikaanse zedendelinquenten krijgen stempel in paspoort

Amerikanen die een zedendelict tegen minderjarigen hebben gepleegd, krijgen voortaan een aanduiding in hun paspoort. De maatregel moet herhaald misbruik van jongeren voorkomen.

Amerikanen die geregistreerd staan omdat ze zich hebben vergrepen aan kinderen krijgen voortaan een stempel in hun paspoort. Aan de binnenkant van de identiteitskaart zal te lezen zijn dat de drager is veroordeeld voor een zedendelict tegen een minderjarige en voor de Amerikaanse wet een geregistreerde zedendelinquent is.

Het paspoort is volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken niet minder geldig dan een normale pas. Het is wel zo dat sommige landen strenge regels hebben voor de toelating van veroordeelde misdadigers. Soms zelfs zo strikt dat die het land niet binnen mogen.

Het ministerie krijgt door de markering in het paspoort meer mogelijkheden om het internationale reispatroon van zedendelinquenten in de gaten te houden. Met de aanpak hoopt de overheid het sekstoerisme en de uitbuiting van kinderen aan banden te leggen.

De wet is een onderdeel van 'Megan's Law', vernoemd naar de zevenjarige Megan Kanka, die in 1994 verkracht en vermoord werd door een buurman die al twee keer eerder was veroordeeld voor een zedendelict. De moeder van het meisje vond de toenmalige regels niet streng genoeg en voerde actie om daar verandering in te brengen.

Tegenwoordig moeten zedendelinquenten in de VS zich regelmatig melden bij de politie, worden gegevens van hen opgeslagen en mogen ze vaak niet wonen of werken in de buurt van scholen, parken of andere plekken waar kinderen komen.

Hellend vlak

Niet iedereen is blij met de nieuwe regeling. De non-profitorganisatie Alliantie voor Constitutionele Wetten voor Zedendelinquenten klaagde de overheid vorig jaar aan omdat het besluit volgens haar de rechten van zedendelinquenten schendt. Oprichter Janice Bellucci vindt het bovendien een hellend vlak. Wie weet volgen nu stempels voor moslims of homo's, vreest Bellucci.