Direct naar artikelinhoud

Verwarring troef over geluidsnormen Zaventem

Na een dagje verwarring over de geluidsnormen rond Brussel Airport blijkt het dossier nog even vast te zitten als voorheen. Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) blijft erbij dat een procedurefout van de Brusselse regering voor uitstel zorgt.

Het was de krant De Tijd die kopte dat er geen Europees uitstel kwam voor de invoering van de strenge Brusselse geluidsnormen. Minister Peeters had eerder gezegd dat Brussel had nagelaten om enkele technische voorschriften over geluidsnormen aan te melden bij de Europese Commissie. En daardoor kon een invoering van de regeling volgens hem drie tot zes maanden vertraging oplopen. Maar volgens De Tijd vindt Europa de uitleg van Peeters een 'non-verhaal' en zou het zich niet willen moeien in het dossier.

Dat zou betekenen dat de fel omstreden regeling volgende week kan worden ingevoerd. De Vlaamse regering riep in dit dossier een belangenconflict in en kreeg daardoor uitstel. Dat loopt af op 22 februari.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) verklaarde prompt dat hij vrijdag een voorstel om een nieuw belangenconflict in te roepen op de Vlaamse regeringstafel wou leggen. Weyts' zet kon meteen op goedkeuring rekenen van werkgevers en vakbonden op Brussels Airport, want het zou hen weer zestig dagen geven om een echte oplossing te vinden.

Niets veranderd

Het Vlaams Parlement nodigde op zijn beurt de Brusselse collega's uit voor een gezamenlijke vergadering. Bedoeling is om door dialoog dichter bij elkaar te komen in dit dossier.

Maar minister Peeters liet al weten dat er niets veranderd is. Het artikel in De Tijd gaat volgens hem over de volledige geluidsnorm, terwijl zijn actie gaat over het niet-indienen van de technische eisen over de meettoestellen. Volgens Peeters heeft de Europese Commissie nog eens bevestigd dat er een probleem is met het dossier, waardoor de deadline van 22 februari toch nog maanden opschuift.

De vraag is of het op tafel leggen van een nieuw belangenconflict dan wel nog nodig is. Op het kabinet-Weyts kwam daarop gisteren geen antwoord meer.