Direct naar artikelinhoud

Meeste kmo's niet in orde met regels e-commerce

Negen op de tien Belgische kmo's die goederen via het internet verkopen, zijn niet in orde met de regelgeving voor e-commerce. Dat blijkt uit een controle van de economische inspectie.

Niet alleen grote ondernemingen hebben de weg naar de e-commerce gevonden, ook steeds meer kmo's verkopen via het internet. Dat gaat gepaard met heel wat groeipijnen, blijkt uit controles van de economische inspectie bij 352 kleine en middelgrote ondernemingen tussen april en juni van dit jaar. "Het probleem is dat kmo's niet goed op de hoogte zijn van de regels die ze moeten volgen", zegt minister van Economie Kris Peeters (CD&V). "Bij negen op de tien werden één of meer inbreuken vastgesteld."

De belangrijkste overtredingen waren het niet vermelden van het herroepingsrecht (91,1 procent), het niet vermelden van de garantie (50,2 procent) en het niet aangeven van de totaalprijs of de prijscomponenten om de totale kosten te berekenen (20,6 procent). In 34 procent van de gevallen werd niet alle nodige informatie gegeven over de identiteit van de onderneming, terwijl 14 procent van de ondernemingen de leveringsbeperkingen niet aangaf vanaf het begin van de procedure.

Bijna alle ondernemingen stelden zich onmiddellijk na de controle in orde. Slechts zes deden dat niet. Tegen hen werd een proces-verbaal opgesteld. "Het is gewoon een kwestie van onwetendheid, niet van kwade wil", aldus nog Peeters. "Het zeer kleine aantal inbreuken dat bij de tweede controle werd vastgesteld, wijst daarop."

Checklist

Peeters gaat nu samen met de middenstandsorganisaties voorstellen uitwerken om de kennis van de regelgeving bij kmo's te verbeteren. Hij denkt daarbij aan een checklist met alle regels waaraan bedrijven die via het internet verkopen zich moeten houden.