Direct naar artikelinhoud

China droomt van Nainggolan

De Chinese kampioen Guangzhou Evergrande volhardt en biedt 50 miljoen euro voor Radja Nainggolan. Zelf kan de Rode Duivel er een jaarloon van 12 miljoen opstrijken, maar voorlopig lijkt hij niet te zwichten voor het geld.

Was het daar, in het Russische Kremlin, daags voor de WK-loting, dat Evergrande-trainer Fabio Cannavaro begon te dromen van Radja Nainggolan (29)? Dat hij bij zichzelf dacht: waarom haal ik hem niet gewoon naar China, in plaats van hier te moeten zeggen dat zijn prestaties in de Serie A heel sterk zijn en hij het de bondscoach lastig maakt?

Cannavaro, ex-topverdediger die in 2006 wereldkampioen werd met Italië, weet wat hij aan Belgen heeft. Axel Witsel hielp hem vorig seizoen met promovendus Tianjin Quanjian mee naar de derde plaats. Waarom zou Nainggolan dan Guangzhou Evergrande niet opnieuw kampioen kunnen maken?

Geld is in elk geval nog steeds geen probleem voor de Chinezen. Nadat een eerste bod van 40 miljoen euro door AS Roma prompt van tafel werd geveegd, zakte de CEO van Guangzhou vrijdagavond hoogstpersoonlijk af naar Trigoria, het oefencomplex van de Romeinen. De vraagprijs van 50 miljoen euro zou ingewilligd worden. Geld dat Roma goed kan gebruiken, terwijl Nainggolan in Azië naar verluidt 12 miljoen euro per jaar kan opstrijken. Dat is haast een verdriedubbeling van zijn huidige contract.

De hele operatie zou, bij een deal van vier jaar, al snel in de buurt van 140 miljoen euro komen. Naast het transferbedrag en het loon van de speler is er ook nog die recent ingevoerde regel van de Chinese overheid. Die verplicht elke club die een buitenlander voor meer dan 6 miljoen euro koopt om 100 procent van het transferbedrag door te storten aan een ontwikkelingsfonds voor het jeugdvoetbal. In dit dossier zou dat dus gaan om een bijkomende kost van 44 miljoen euro - op de eerste 6 miljoen moet Guangzhou geen taks betalen.

Verliefd op Italië

Nieuw is de Chinese interesse trouwens allang niet meer. Nainggolan kon ook vorig jaar naar Azië, maar bedankte toen finaal. Want: te verliefd op Italië, op zijn Rome, waar hij zich de voorbije seizoenen onsterfelijk maakte en een vriend des huizes werd van levende legende Francesco Totti. Nainggolan verlengde daarom eind juli zijn contract tot 2021. "Ik ben 29 en drie jaar elders gaan voetballen, was niet echt een optie", reageerde hij toen bij AS Roma TV. "Ik voel me hier goed. Dit is wat ik altijd al wilde."

Nainggolan kijkt vooralsnog verder dan puur het financiële - il faut le faire. "Je moet op zo'n moment aan alles denken", klonk het eerder. "Aan je familie, de kinderen, de omstandigheden... Voor een klein beetje verschil zit ik goed waar ik zit. Ze zouden al heel diep moeten graven."

Kortom: Radja Nainggolan is niet geneigd om snel overstag te gaan. Toch zeker nu niet, in de winter. Hij hoopt namelijk nog steeds om straks in juni mee met de Rode Duivels op het vliegtuig naar Rusland te mogen stappen. Dan speel je - zeker in het geval van de middenvelder - volgende maand beter in de achtste finales van de Champions League tegen Sjachtar Donetsk dan in de Chinese Super League bij Guangzhou Evergrande, dat zondag vriendschappelijk nog met 2-0 verloor van Eupen.

miljoen