Direct naar artikelinhoud

Minstens vijf doden bij aanval op Nigeriaanse oliehaven

Bij een aanval op olietankers in een laaddok in het Nigeriaanse Lagos, zouden minstens vijf mensen omgekomen zijn. MEND, de belangrijkste rebellengroep van de streek, eist de aanslag op en lijkt zo een nieuwe escalatie aan te kondigen.

Rebellen zetten in de nacht van zondag op maandag verschillende olietankers in lichterlaaie. Werknemers van de nationale oliemaatschappij NNPC hebben een grote explosie gezien, gevolgd door een vuurgevecht dat minstens een halfuur duurde. Ook depots zouden in de as gelegd zijn. Minstens vijf mensen zouden omgekomen zijn, de terminal en de pijplijnen zijn zwaar beschadigd. De schepen lagen voor anker in een laaddok in Lagos, een belangrijke haven waar tankers gasolie, diesel en andere producten laden van de raffinaderijenDat de Beweging voor de Bevrijding van de Niger Delta (MEND) de aanslag opeist, is opmerkelijk. De rebellengroep begeeft zich zelden buiten de Nigerdelta, waar het gros van de oliefaciliteiten ligt. Analisten menen dat MEND vooral wil laten zien dat het sterk genoeg is om ook buiten de delta toe te slaan en zelfs in Lagos, het economische hart van het land. De olie-industrie vreest dan ook voor meer en driestere aanslagen, al willen overheidsbronnen de betrokkenheid van MEND nog niet bevestigen. Ook over het dodental

Amnestie

De timing van de aanval is ook niet geheel toevallig, daar de Nigeriaanse overheid sinds kort amnestie biedt aan de rebellen. Uitgerekend gisteren werd Henry Okah, de vermoedelijke leider van MEND, na een jaar cel vrijgelaten, waar hij verbleef op verdenking van wapenhandel en samenzwering. De overheid hoopt zo de onlusten tegen te gaan. Al lijkt dat niet al te best te lukken, getuige de aanval op de haven. Bovendien verklaarde MEND, die de vrijlating van Okah eiste, dat het zijn gewelddadige acties zal voortzetten, ook als er onderhandeld wordt. Of de vrijlating van Okah de gemoederen enigzins zal bedaren, valt nog af te wachten.Nigeria wordt al jaren geteisterd(LB)