Rekenhof erg kritisch voor De Scheepvaart

Het Rekenhof is in een doorlichting zeer kritisch voor het financieel beleid bij het zelfstandig overheidsagentschap NV De Scheepvaart, dat instaat voor de Vlaamse waterwegen en onder meer de sluizen onderhoudt. Het hof vond onder meer verdoken overheidsopdrachten in de boeken. Het hoofdkantoor van De Scheepvaart ligt in Hasselt.

Het Rekenhof onderzocht de wijzigingen in de opdrachten die De Scheepvaart aan aannemers gunde van 2012 tot 2014. De wijzigingen in de gunningen hadden een gezamenlijke waarde van 9,1 miljoen euro in min en 29,03 miljoen euro in plus.

Sommige wijzigingen namen zodanige proporties aan dat er eigenlijk sprake was van een nieuwe aanneming, concludeert het hof. Dat vormt een belangrijke inbreuk op de transparantie en de mededinging en kan het agentschap in het nauw drijven voor het Europese Hof van Justitie. “In zeker drie aannemingen bleek een verrekening in werkelijkheid een verdoken onderhandse opdracht te zijn, die De Scheepvaart normaal aan de mededinging had moeten onderwerpen”, schrijft het Rekenhof.

In vier gevallen bleek de aannemer zodanig veel materiaal te hebben gebruikt dat hij bij een reële berekening niet meer de goedkoopste kandidaat zou zijn. In een ander geval moest De Scheepvaart een schadevergoeding betalen van 1,6 miljoen euro, deels door de schuld van een studiebureau. Toch liet het agentschap na een deel van het bedrag terug te vorderen van het betrokken bureau.

“Minister van Mobiliteit Ben Weyts moet dringend orde brengen in zijn administratie”, reageert Groen. “Weyts moet ervoor zorgen dat er zorgvuldiger met belastinggeld wordt omgesprongen. Dat zeker drie aannemingen volgens het Rekenhof in werkelijkheid een verdoken onderhandse opdracht waren, die De Scheepvaart normaal aan de mededinging had moeten onderwerpen, stelt ernstige vragen inzake goed bestuur”, aldus Vlaams fractieleider Björn Rzoska.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer