Direct naar artikelinhoud

Nederland raadt vluchten naar Sinaï af, België nog niet

De Britten en de Amerikanen vermoeden dat een bom de crash van de Russische Airbus heeft veroorzaakt. Nederland en het Verenigd Koninkrijk schorten alle vluchten naar Sharm el-Sheikh op. De Belgische touroperators wachten nog af.

Het lijkt steeds aannemelijker dat een bom de Russische Metrojet Airbus A321 heeft doen neerstorten in de Sinaï-woestijn en 224 levens eiste. Een bron bij het Egyptische onderzoeksteam dat de zwarte dozen bekijkt, verklaart dat het er steeds meer naar uitziet dat een explosie de oorzaak was. Bronnen binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten voegen daar volgens nieuwszender CNN aan toe dat het om een bom aan boord zou gaan. Een woordvoerder van de Britse premier David Cameron wees eveneens die richting uit.

Een van de twee zwarte dozen van de Airbus A321 blijkt dan ook beschadigd, en de cockpitvoicerecorder bevat niet meer alle gegevens. De flightdatarecorder, die de vluchtgegevens elektronisch vastlegt, is wel in goede staat uit de wrakstukken van het toestel gehaald

Nu nemen het Verenigd Koninkrijk en Nederland voorzorgsmaatregelen: zij schorten alle vluchten naar Sharm el-Sheikh op.

Op dit moment is het nog onduidelijk of de Belgische touroperators dat voorbeeld volgen. Zowel Jetair als Thomas Cook heeft voor vandaag een vlucht naar Sharm el-Sheikh gepland staan. Gisteravond onderzocht Jetair de situatie, maar was er nog geen beslissing genomen. Thomas Cook neemt extra veiligheidsmaatregelen. Zo vliegt de operator niet meer over de Sinaï-woestijn en aanvaardt het geen lastminutebagage. Verder zegt Thomas Cook het reisadvies van Buitenlandse Zaken te zullen volgen. Vooralsnog werd dat niet gewijzigd.

Buitenlandse Zaken wacht op de "concrete conclusies van het onderzoek". "Maar we volgen het van heel nabij op", zegt woordvoerder Michael Mareel.