Direct naar artikelinhoud

Energiefactuur in 2013misschien tot 400 euro lager

Als het van energie-regulator Creg afhangt, betalen we binnenkort honderden euro's minder op onze energiefactuur. Dat zou kunnen door de elektricteits- en gasprijzen los te koppelen van de olieprijs.

Het Creg-voorstel komt naar aanleiding van de bevriezing van de energieprijzen. In het voorjaar besliste de regering om daar een tijdelijk plafond op te leggen. Die maatregel loopt nog tot eind dit jaar. "Dat is onze deadline, tegen 1 januari moeten we klaar zijn met een nieuw voorstel", luidt het op het kabinet van staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH). En dus doet de Creg alvast een voorzet.

De regulator stelt voor om de prijs die consumenten betalen voor hun elektriciteit of gas, niet langer te laten afhangen van de olieprijs. Dat is immers de manier waarop veel leveranciers vandaag de dag hun prijzen berekenen. 60 procent van de Vlaamse en Waalse consumenten en 85 procent van de Brusselse consumenten heeft een gasfactuur op basis van de olieprijs, en een elektriciteitsfactuur op basis van de olie-, steenkool- en gasprijs.

Als die prijzen losgekoppeld zouden worden, zou dat volgens de Creg een verschil maken van 400 euro per jaar per gezin voor de gasfactuur en 50 euro voor de elektriciteitsfactuur. Het gebruik van de parameters op basis van de olieprijs werkt volgens de regulator immers een artificiële stijging van voornamelijk de gasfactuur in de hand. De olieprijzen swingen de jongste jaren de pan uit. In de plaats zou er alleen nog rekening gehouden mogen worden met de prijs van elektriciteit en gas zelf op de energiebeurzen. Aangezien de gasprijs op de beurs drie jaar stabiel is, maakt de Creg zich sterk dat we dat behoorlijk in onze portemonnee zouden voelen.

Voorstander

Het voorstel kan op enige bijval rekenen binnen de regering. Minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) deed eerder al een suggestie in die zin. "Van de loskoppeling zijn we zeker voorstander", luidt het dan ook op zijn kabinet. Ook Wathelet is het principe genegen. "Deze manier van werken levert meer transparantie op en daar zijn we absoluut voor. De band tussen de prijs die de consument betaalt en de eigenlijke prijs van het product op de markt zou door dit voorstel versterkt worden en ook dat is een erg goede zaak."

Beide kabinetten benadrukken wel dat de kogel nog niet door de kerk is. De exacte uitwerking zal eerst in werkgroepen besproken worden en daarna ook op de regeringstafel belanden. "We zullen een gulden middenweg moeten vinden", benadrukt de woordvoerster van Wathelet. "Een loskoppeling zou zeker in het voordeel zijn van de consument, maar we mogen ook de leveranciers niet in de problemen brengen. Dat zou tegen de wet zijn. Sommigen hebben namelijk langdurige contracten lopen tegen een bepaalde prijs. Zij moeten hun kosten kunnen blijven dekken."