Direct naar artikelinhoud

Dokter Marc Cosyns niet vervolgd voor euthanasie

Dokter Cosyns: 'Iemand laten uithongeren mag wel, de persoon begeleiden bij een goede dood niet'

De Gentse dokter Marc Cosyns is buiten vervolging gesteld voor het toepassen van euthanasie bij een dementerende oude vrouw die zelf had gevraagd om te mogen sterven. Het parket had al eerder geoordeeld dat Cosyns de euthanasiewet niet had overtreden, maar heeft de zaak nu pas geseponeerd. Ook de Orde van Geneesheren liet weten dat Cosyns niets te verwijten valt.

De Gentse huisarts paste op 20 januari euthanasie toe bij een 87-jarige patiënte met dementie. Ze had daar uitdrukkelijk om gevraagd omdat de dementie haar eigenwaarde aantastte. Euthanasie bij mensen met dementie kan nu volgens de wet niet. Cosyns kwam met zijn verhaal naar buiten in De Huisarts naar aanleiding van de wetsvoorstellen die in het parlement voorliggen om de wetgeving uit te breiden naar dementerenden.

Nu mogen artsen volgens de wet op de patiëntenrechten op vraag van de patiënt wel de behandeling stopzetten of ophouden met de patiënt voeding en vocht toe te dienen als die bijvoorbeeld zijn of haar kinderen niet meer herkent. Maar de patiënt actief bijstaan om hem of haar een waardig levenseinde te bezorgen kan volgens de huidige euthanasiewet niet. Dat wilde Cosyns aanklagen: "Iemand laten uithongeren mag wel, de persoon begeleiden bij een goede dood mag niet."

Het Gentse parket stelde een onderzoek in naar de vraag of de huisarts de euthanasiewet al dan niet had overtreden. Het kwam tot het besluit dat er geen redenen waren om Cosyns te vervolgen, maar het duurde tot nu tot de zaak werd geseponeerd.

Het parket wachtte daarmee tot de euthanasiecommissie een standpunt had ingenomen. Ook die oordeelde dat Cosyns niets te verwijten valt.

In een brief die gisteren bij de arts in de bus viel, laat ook de Orde van Geneesheren weten dat er "onvoldoende bezwaren zijn om hem in verdenking te stellen van een inbreuk op de regels van de geneeskundige plichtenleer" en dat de zaak "zonder gevolg" mag worden gelaten. (SD)