Direct naar artikelinhoud

Chinese wijn overklast Franse in prestigieuze competitie

560 rode wijnen uit Bordeaux delfden het onderspit tegen één Chinese wijn. Jia Bei Lan, een cabernet uit de centraal gelegen provincie Ningxia, ontving de prestigieuze Decanter World Wine Award.

De Jia Bei Lan 2009, gemaakt van 80 procent cabernet sauvignon, 15 procent merlot en 5 procent carmenère, won de prijs voor rode wijnen boven 11,50 euro. Het is voor het eerst dat een Chinese wijn deze felbegeerde prijs wint. "In mijn aantekeningen stel ik dat dit de proeverij uit 1976 wegzet als een kleine gebeurtenis", lacht juryvoorzitter Steven Spurrier. Hij verwijst naar de beroemde blinde proeverij in Parijs die haast een revolutie veroorzaakte toen Californische wijnen de Bordelese toppers versloegen.

Spurrier verwacht dat Chinese wijnen eenzelfde opmars kunnen maken. "Deze cabernet is ongelofelijk. Ik heb hiervoor nog nooit een wijn uit China gedronken die aandacht verdiende."

De huidige competitie verschilt evenwel op een cruciaal punt met die van 1976. Toen namen de Amerikaanse wijnen het immers op tegen prémier grands crus, zoals de Château Mouton-Rothschild. Tegenstanders waartegen de Jia Bei Lan het niet hoefde op te nemen.