Direct naar artikelinhoud

Internationale actiedag voor ontvoerde BBC-verslaggever

Londen l Omdat correspondent Alan Johnston al een maand door zijn Palestijnse ontvoerders wordt vastgehouden, heeft de Britse omroep BBC een internationale actiedag georganiseerd.

Vorige maand hebben gewapende Palestijnen BBC-verslaggever Alan Johnston (44) gegijzeld. In Gaza-stad werden al tientallen buitenlanders gekidnapt, maar geen van hen werd zo lang vastgehouden als Johnston. Johnston woonde en werkte al drie jaar in Gaza en was de enige westerse reporter die permanent in het vaak gewelddadige gebied verbleef.

De Britse omroep organiseerde gisteren een internationale actiedag om zijn vrijlating te bespoedigen. Directeur-generaal van de BBC Mark Thompson onderbrak zijn vakantie om een persconferentie te geven in de Palestijnse stad Ramallah. Thompson zei daarin de Palestijnse president Abbas hem had gezegd over geloofwaardig bewijsmateriaal te beschikken dat reporter Alan Johnston nog in leven is.

Ook de ouders van de ontvoerde BBC-correspondent hielden een persconferentie. In Londen las Johnstons vader een open brief voor, waarin hij de Palestijnse ontvoerders opriep zijn zoon onmiddellijk vrij te laten.

Later op de dag zonden de televisiezenders BBC, Al-Jazeera, CNN en Sky gelijktijdig een uniek liveprogramma uit. Jeremy Bowen, Midden-Oostenredacteur voor de BBC, blikte daarin met collega-verslaggevers van andere zenders terug op de gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden sinds de verdwijning van de Brit.

Op prominente plaatsen in Londen en Johnstons geboorteplaats Schotland werden grote posters onthuld waarop om Johnstons vrijlating wordt gevraagd. Palestijnse journalisten zijn inmiddels al drie dagen in staking om hun regering te dwingen meer aandacht te besteden aan de zaak rond hun Britse collega. (LP)