Direct naar artikelinhoud

Bouwmaterialen worden fors duurder

Wie bouwt of verbouwt, zal binnenkort meer moeten betalen. Vanaf 1 januari 2008 worden heel wat bouwmaterialen een stuk duurder.

BRUSSEL l De prijzen van bouwmaterialen stijgen ieder jaar op 1 januari. Dit jaar geldt de prijsstijging echter voor uitzonderlijk veel materialen. Bovendien is de stijging deze keer hoger dan anders. Dat meldt Bouwunie, de unie voor kmo-bouwbedrijven.

De prijs voor betonproducten stijgt 8 procent en isolatiematerialen worden 6 procent duurder. Voor inox en staal betalen consumenten 5 procent meer, voor pvc 4 procent. Dit jaar zijn primaire grondstoffen voor de bouw, zoals koper (+30 procent) en bakstenen (+12 procent) al sterk in prijs gestegen.

Overschakelen naar andere materialen is niet meteen een optie. "Het is geen prettige boodschap om te brengen, maar bouwen wordt duurder. Alle materialen stijgen in prijs. Baksteen vervangen door bijvoorbeeld hout brengt geen soelaas, want ook de houtprijzen stijgen", zegt Anja Larik van Bouwunie.

Toch zal die forse prijsstijging van diverse bouwgrondstoffen, voor het tweede jaar op rij, de bouw van een woning volgend jaar slechts 2,6 procent duurder maken, nuanceert de Vlaamse Confederatie Bouw. (VCB). Dat komt omdat behalve de grondstoffen vooral de uurlonen een doorslaggevende rol spelen in de kostprijs. Bovendien wint de bouw voortdurend aan productiviteit, wat de eindprijs dempt, aldus Mark Dillen, secretaris-generaal van de VCB.

Bouwunie waarschuwt dat een prijs die in december gegeven wordt wellicht niet houdbaar is voor werken die pas in augustus starten. Aannemers zullen de prijsstijgingen tussen de offerte en de daadwerkelijke aankoop van de materialen noodgedwongen doorrekenen aan hun klanten.

"In het huidige klimaat van voortdurend sterk stijgende materiaalprijzen kan de aannemer niet anders dan zogenaamde prijsherzieningsformules in zijn contracten opnemen. Hierdoor kan hij de hogere materiaalprijzen verrekenen in zijn factuur. In contracten met de overheid of andere bedrijven gaat dit vrij vlot. Gewone consumenten hebben hier vaak problemen mee", stelt Bouwunie.

"Bouwers houden er bij de offerte dus het best rekening mee dat hun initiële budget niet voldoende zal zijn", vult Larik aan. "Je moet toch nog altijd rekenen op zes maanden vooraleer de bouw van een nieuw huis kan beginnen. Er zijn wel minder bouwvergunningen verleend dan vorig jaar, zodat de bouwmarkt volgend jaar licht zal afkoelen. De grote achterstanden van het topjaar 2006 zullen dus minder voorkomen."

De vakvereniging stelt vast dat de aannemers - voor sommigen in tegenstelling tot vroeger - de klanten wel op voorhand inlichten over het hoe en het waarom van de prijsverhoging.

De stijging van de materiaalkosten zet de Belgen aan tot het zoeken naar energiebesparingen. Larik: "Bouwers proberen een deel van de gestegen kosten te recupereren door meer energiebesparende maatregelen te nemen en zo te besparen op de brandstoffactuur. Het gaat vooral om isolatiematerialen en hoogrendementsglas, dat nog meer isoleert dan dubbel glas.

"Ook de condensatieketel als alternatieve verwarming maakt opgang. Zonnepanelen worden ook veel meer verkocht dan vroeger. Al moet je dat laatste relativeren. Ze zijn al bij al vrij duur en blijven daardoor een marginaal fenomeen."

(De Tijd / EV)

Baksteen vervangen door bijvoorbeeld hout brengt geen soelaas, want ook de houtprijzen stijgen