Direct naar artikelinhoud

Toyota koopt rechtszaak af voor 1 miljard

Toyota heeft voor meer dan 1 miljard dollar (830 miljoen euro) een rechtszaak in de VS, wegens ernstige technische problemen die zich met de auto's, afgekocht.

Als het schikkingsvoorstel door de Amerikaanse rechter wordt goedgekeurd, betaalt Toyota een van de grootste afkoopsommen uit de geschiedenis van de autoindustrie.

De juridische aanklacht tegen Toyota dateert uit 2010. De fabrikant had toen al tientallen signalen ontvangen dat het gaspedaal van een aantal nieuwe modellen, waaronder de Prius, ernstige gebreken vertoonde. Het pedaal bleef soms hangen, waardoor de auto steeds sneller ging en de bestuurder niet kon afremmen. In andere auto's bleef het gaspedaal steken achter de vloermat. Naar aanleiding van de klachten heeft Toyota in 2010 en 2011 wereldwijd 2,6 miljoen auto's teruggeroepen.

Toyota heeft 1,1 miljard dollar opzij gezet voor de schikking. Als onderdeel van het akkoord stort de autofabrikant 250 miljoen dollar in een schadefonds voor gedupeerde autobezitters. Het bedrijf zet daarnaast geld opzij voor een serviceprogramma dat de circa 16 miljoen Toyota-rijders tien jaar lang recht geeft op gratis reparatie van bepaalde auto-onderdelen. Ook moet Toyota nog meer dan een half miljoen auto's nakijken die mogelijk gebreken vertonen. Tenslotte draagt de fabrikant 30 miljoen dollar bij aan wetenschappelijk onderzoek dat auto's veiliger moet maken. Een rechtszaak wegens ongelukken en doden, begint in februari.

Toen in 2009 de eerste klachten binnenkwamen, bagatelliseerde Toyota ze. De fabrikant weet de gerapporteerde ongelukken aan verkeerd rijgedrag. Die stelling bleek na onderzoek niet vol te houden en de reputatie van het Japanse automerk liep een forse deuk op. De verkoop in de VS kelderde dramatisch, maar is dit jaar met 28 procent gestegen.