Direct naar artikelinhoud
Vier vragen

Speelpleinwerking vindt niet genoeg animatoren: ‘Jongeren engageren zich nog maar voor kortere periodes’

Speelpleinwerking vindt niet genoeg animatoren: ‘Jongeren engageren zich nog maar voor kortere periodes’
Beeld Illias Teirlinck

Speelpleinwerkingen overal te lande hebben het steeds moeilijker om voldoende animatoren te vinden. Bert Breugelmans van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk wil de situatie niet dramatiseren. ‘Het is niet omdat je animatoren beter betaalt dat ze zich plots en masse komen aanbieden.’

Wat is precies het probleem?‘

“De zoektocht naar animatoren is er een van alle tijden. Maar waar die zoektocht vroeger vooral tot doel had de reserves aan te vullen, merken we dat onze speelpleinwerkingen tegenwoordig tot op het allerlaatste moment op zoek blijven naar voldoende animatoren om te blijven draaien. Tot grote problemen leidt dat voorlopig gelukkig niet. Vorige zomer moest een van onze 563 speelpleinwerkingen bij gebrek aan personeel de deuren sluiten en deze paasvakantie hebben ze in Knokke en Kruisem de werking moeten inkrimpen. Maar het dwingt onze speelpleinverantwoordelijken wel om een stuk flexibeler te zijn. Waar ze vroeger in april hun werkschema’s voor de komende zomer in konden invullen, moeten ze nu constant puzzelen.” 

Zijn jongeren anno 2019 dan minder geëngageerd? 

“Neen, integendeel zelfs. Er zijn op onze speelpleinen nooit meer animatoren aan de slag geweest dan vorig jaar. Maar waar die zich vroeger meteen voor vier of vijf weken engageerden, doen ze dat tegenwoordig nog maar voor kortere periodes. Jongeren hebben in de vakantiemaanden duizend-en-een dingen te doen. Ze gaan op reis met hun ouders, trekken op kamp met de jeugdbeweging en willen dan ook nog een vakantiejob doen. Als er na al die activiteiten nog tijd over blijft, willen ze ook wel een paar dagen speelpleinwerking doen. Wij zijn trouwens niet de enige organisatie die het probleem ervaart. Ook bij jeugdbewegingen als de scouts of Chiro is het niet meer vanzelfsprekend om leiding te vinden die elk weekend wil komen opdraven.” 

Is de animatoren beter betalen een oplossing? Dan hoeven ze alvast die vakantiejob niet meer te doen.

“Een aantal gemeentes is ondertussen overgestapt van vrijwilligers naar betaalde krachten om hun speelpleinwerking draaiende te houden. Maar dat is niet altijd een oplossing. Het is niet omdat je animatoren beter betaalt dat ze zich plots en masse komen aanbieden. De verloning is slechts een van de factoren die jongeren voor een speelpleinwerking doet kiezen. Uit een bevraging bij onze animatoren blijkt duidelijk dat ze zaken als sfeer, coaching en de ondersteuning die ze krijgen minstens even belangrijk vinden.” 

Welke tips kan u speelpleinwerkingen die met een personeelstekort kampen dan wel geven?

“Flexibiliteit is het codewoord. We weten dat jongeren steeds vaker op het laatste moment beslissen om zich toch nog een paar dagen vrij te maken voor speelpleinwerking. Het komt er als speelpleinverantwoordelijke op aan daar op in te spelen en dat mogelijk te maken. Je moet ook proberen om de taal van de jongeren te spreken. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld gemerkt dat onze speelpleinwerkingen amper gebruik maken van Instagram. Terwijl dat toch het sociaal netwerk bij uitstek is waar die jongeren te vinden zijn. Wie erin slaagt om op die manier zijn werking op een goede manier in de kijker te zetten, zal sowieso makkelijker animatoren aan weten te trekken.”