Direct naar artikelinhoud

Ook George Clooney slachtoffer van 'Sony Hack'

Sony Pictures is een vogel voor de kat. Sinds het computernetwerk van de filmgigant is gehackt, blijven er gênante verhalen opduiken. En het einde lijkt nog niet in zicht.

Een van de meest markante onthullingen is dat zelfs vandaag nog mannen in Hollywood meer verdienen dan vrouwen. Zo was Oscarwinnares Jennifer Lawrence de ster van American Hustle, maar uit mails tussen haar advocaten en Sony blijkt dat ze een pak minder verdiende dan de mannelijke hoofdrolspelers Bradley Cooper en Christian Bale. Zij kreeg 7 procent van de winst, de heren was 9 procent beloofd.

Grof. Maar dat is eigen aan Hollywood. Zo had producer Scott Rudin topregisseur David Fincher ingelijfd voor de verfilming van het leven van Apple-baas Steve Jobs. Die trok zich echter terug toen hij een beter voorstel kreeg van Angelina Jolie. Zij wilde hem voor haar film Cleopatra. En dus schreef Rudin de Sony-top een mailtje. "Stop Angelina. Ik heb David nodig voor mijn film." In een andere mail noemde hij haar "een verwend nest zonder het minste talent."

Dertig uur wakker

Jolie was echter niet de enige van wie het ego een deuk opliep. Ook George Clooney is vorig jaar keihard tegen zijn eigen ego gebotst. De recensies van Amerikaanse journalisten over The Monuments Men waren ronduit vernietigend. Clooney was producer, regisseur en acteur in de film. Na de slechte reviews mailde hij met de grote baas van Sony. "Ik ben er kapot van. Ik heb al dertig uur niet geslapen en het is nu zeven uur 's ochtends. Alsjeblieft: zorg dat ze ongelijk krijgen en dat de film alsnog een hit wordt." Daarna werd het promobudget opgetrokken om de schade te beperken.

Iets wat ook de nieuwe Bond-film Spectre zou kunnen gebruiken, aangezien het einde van de film zou weleens kunnen uitlekken nog voor hij eind volgend jaar in première gaat. Een van de eerste versies van het scenario is gestolen bij de cyberaanval. De producenten van de film dreigen met miljoenenclaims, maar ze zijn vooral bang voor wat nu al 'de spoiler van de eeuw' wordt genoemd. De nieuwe Bond-film is ook te duur: hij zal 35 miljoen euro meer kosten dan oorspronkelijk was geraamd.