Direct naar artikelinhoud

Fuiven in de stratosfeer

Air Tomorrowland, de allereerste chartervlucht richting het Antwerpse dancefestival Tomorrowland, legde fluks een fluorescerende en met champagne overgoten luchtbrug tussen Barcelona en Brussel. 'Ladies and gentlemen, we have a special surprise for you.'

Catherina en Naval lachen hun tanden bloot. Tuiten parmantig hun knalrood geverfde lippen, kijken in het rond en botsen op tientallen begerige blikken. Op de tonen van de beats en bites uit de speakers, net iets te zacht voor een volmaakte clubsfeer, hitsen ze elkaar en de menigte op. Of doen toch perfect alsof. Haast tegelijk glijden door het vensterraam minzaam de Pyreneeën voorbij, de Franse zijde.

Het is geen hallucinatie: de schaars getooide Slovaakse schonen fungeren als ring girls voor #tmlpartyflight. Twittertaaltje voor Air Tomorrowland is dat, de allereerste thematische chartervlucht richting het Antwerpse dancefestival. In Barcelona opgestegen, en omstreeks half elf gisterochtend reeds hoog boven de wolken. Buitentemperatuur minus 48 graden, binnen allesbehalve koel.

"Ladies and gentlemen, good morning", klonk het even daarvoor nog vanuit de cockpit. "Welkom aan boord van deze speciale vlucht naar Tomorrowland. Zowel het weer als de vluchtcondities zijn goed, dus geniet van uw vlucht." Iets minder in stijfsel gehouwen zou de piloot er enkele minuten later aan toevoegen: "We have a special surprise for you. Are you ready for the madness? Make some noise!"

Vlinders en glowsticks

New York. Rome. Madrid. Londen. Genève. Praag. Bilbao. Lissabon. Stockholm. Milaan. Berlijn. Manchester. Kopenhagen. Porto. Boedapest, en Moskou. Vanuit die steden streken gisteren meer dan 2.000 passagiers op Zaventem neer. Allen de vingers krampachtig om hetzelfde hebbeding gekruist: hun ticket voor Tomorrowland. Als betrof het een toegangsbewijs tot de hemel, met Brussels Airport als laatste springplank richting walhalla.

In samenwerking met Brussels Airlines bood Tomorrowland, in maart nog tot beste festival ter wereld uitgeroepen, dit jaar voor het eerst aantrekkelijke packagedeals aan, waarin vlucht, festivalticket en overnachting gebundeld zaten. Tekenend voor de hoge vlucht die het festival de voorbije jaren nam: alleen al vanuit New York kwamen meer dan 3.300 aanvragen. In de wereld van de dance leiden anno 2012 alle wegen naar Boom. Ter land, ter zee, en nu dus ook in de lucht.

Voor passagiers uit Barcelona, de enige chartervlucht in de reeks, volgde aan de andere kant van de wolken bovendien een onverwachte toespijs. In de zetelrekjes van Air Tomorrowland geen goedkope tijdschriften, wel groene, gele, of roze glowsticks. Op de inkleding zijn, in stickervorm, vlinders en lieveheersbeestjes gekleefd. Efteling voor volwassenen.

Wordt de videoboodschap met obligate veiligheidsvoorschriften nog met de nodige desinteresse beantwoord, dan barst na opstijgen plots extatisch gejoel los. "We are the people who rule the world", klinkt het, in de woorden van Empire Of The Sun. "All passengers are requested to remain seated", waarschuwt de cockpit. Niet zonder reden. Als twee spitse duivels uit een draaidoosje verschijnen plots Dimitri Vegas & Like Mike in de staart van #tmlpartyflight. De twee dj'ende broers, met roots in Willebroek en succes over de vier windstreken, tekenden voor het tweede jaar op rij voor de officiële Tomorrowland-hymne en staan morgenavond als headliner op het podium in Boom.

Paradijs op ooghoogte

Op 10.700 meter boven de zeespiegel, en samen met collega-dj Yves V, brengen ze een korte warming-up ten berde. Dimitri frunnikt aan zijn zonnebril, klapt de laptop open, en staart in de romp van Air Tomorrowland. Luiken gaan naar beneden, handen in de lucht. Smartphones en testosterongehalte evenzeer. Feesten op eenzame hoogte, heet dat.

"Yves, dat is het volume of wat?", panikeert Mike prompt. "Dat gaat nooit lukken." Niettemin oogsten de broers applaus tot in de staart. Oorverdovend is het zeker niet, aanstekelijk des te meer. "Crazy", zeggen bijvoorbeeld Jess en Maddie, zwart -harig en afkomstig uit Australië. "We hadden eigenlijk gehoopt om wat te slapen tijdens deze vlucht, want het is al een lange reis geweest. Maar dit is geweldig. En dan moet het echte feest nog beginnen." Anders dan Dimitri Vegas & Like Mike, de voorbije edities steevast op de affiche, zijn Jess en Maddie Tomorrowland-debutanten. "Acht maanden geleden zag ik op het internet voor het eerst een videoclip over het festival", zegt Jess. "Ik wou er meteen naartoe. Zo wonderlijk dat alles er uit zag!"

De 140 passagiers, hoofdzakelijk uit Brazilië en Australië, zijn stuk voor stuk jong, goedlachs en vief. Geen bierbuik voor de gemiddelde Tomorrowland-ganger, wiegen doen alleen de heupen. Dat blijkt ook wanneer het boordpersoneel de maaltijden te voorschijn tovert. Geen pita en pils, wel veelkleurige hapjes en ijsgekoelde Laurent Perrier. Want: "Op barbecues met vrienden kwamen alleen maar de juiste producten op tafel", vertelde Yannick De Wael, jarenlang scoutskompaan van Tomorrowland-organisator Manu Beers, afgelopen weekend in deze krant. "Goeie cocktails, lekkere wijn, noem maar op. Eigenlijk is dat, op een heel andere schaal, wat ze met Tomorrowland nog steeds doen."

Met de achtste editie van hun dancefestival binnen handbereik, slaan broer Manu en Michiel Beers hun vleugels steeds verder uit. De rest van de wereld vliegt, getuige de sfeer op #tmlpartyflight, gretig mee. Tomorrowland in Boom: al lang niet meer begrensd door taal of teken. Paradijs op ooghoogte.

"Ladies and gentlemen, we're starting our descent", meldt de intercom. "Bestemming: paradijs." In een graanveld vlakbij de landingsbaan staat het Tomorrowland-logo gebrand. In het gastenboek temidden de aankomsthal van Zaventem valt, in expressieve stijl, volgende kreet te lezen: "Still can't believe it's finally here !! About damn time!! Tomorrowland, I'm coming for you!" Is getekend: "Chris, Miami. Represent!"