Direct naar artikelinhoud

'Liquidatiebonus is pervers'

Wie zijn bedrijf opdoekt, moet een belasting betalen. Die liquidatiebonus bedraagt nu 10 procent maar wordt vanaf volgend jaar 25 procent. 'Een aanslag op de vermogens van vrije beroepen', vindt Geert Verrijken, hoofdredacteur van De Specialist.

De meeste beoefenaars van vrije beroepen - van advocaten, revisoren tot dokters - werken met eenmansvennootschappen. Dat geeft hen een fiscaal voordeel, maar is tevens een manier om reserves op te bouwen. Als appeltje voor de dorst, voor een aanvullend pensioen. Bij stopzetting van hun praktijk betalen ze een belasting op de reserves in de vennootschap.

Die liquidatiebonus bedroeg 10 procent. Vanaf oktober 2014 wordt dat opgetrokken naar 25 procent. De maatregel stamt uit de koker van financiënminister Koen Geens (CD&V) die tijdens de begrotingsopmaak in mei die belastingstijging uit zijn hoed toverde. Er werd uitgegaan van een extra opbrengst van 80 miljoen euro. Onder meer Victor Dauginet, de eminence grise van de fiscale advocaten, noemt die maatregel een regelrechte aanslag.

Sinds een week is Geert Verrijken, hoofdredacteur van De Specialist begonnen met een online manifest. Hij hekelt de maatregel waar vandaag in de Kamer wordt over gedebatteerd. "Niet dat ik daar iets van verwacht, maar dan nog wil ik mijn stem laten horen", zegt Verrijken. "Het hoeft geen betoog dat dit op termijn heel wat vennootschappen handenvol geld kan kosten. Omdat ik zelf al jaren met een vennootschap werk, wordt ook mijn reserve waarop ik rekende voor mijn pensioen sterk aangetast. Zonder hard te hopen dat het iets uithaalt, ben ik tegen deze belasting een petitie gestart (liquideer-de-liquidatiebonus.be, LID)."

Onder meer cardioloog en professor Pedro Brugada ondertekende het manifest en met hem op een week tijd al meer dan 250 kleine vennootschappen. Ook N-VA-senator en arts Louis Ide zegt de actie alle steun toe. Zijn partijgenoot en Kamerlid Steven Vandeput noemt de maatregel pervers: "Vele, wat oudere ondernemers zullen eieren voor hun geld kiezen en hun zaak vereffenen. Dat levert de overheid onmiddellijk 80 miljoen op. Maar op langere termijn is het nefast." Toch denkt Vandeput niet dat er nog veel aan te veranderen is. "De enige strohalm is dat de wet pas in oktober volgend jaar van kracht wordt. Misschien dat er nog aanpassingen kunnen gebeuren." Volgens statistieken van denktank VKW Metena hoesten 161.000 microbedrijven - met een omzet van minder dan twee miljoen - jaarlijks 8,2 miljard euro belastingen op.