Direct naar artikelinhoud

Nog twee keer zweten voor grand slam

Nog twee overwinningen is Serena Williams (33) verwijderd van eeuwige roem: de grand slam. Hoewel aflevering 27 van Sister Act soms van hoge kwaliteit was, kon Venus (35) haar zus slechts één set bijhouden: 6-2, 1-6 en 6-3.

De vraag is wie de nummer 1 van de wereld wel kan afstoppen in New York. De laatste horde naar de finale lijkt voor Serena Williams een formaliteit, want Roberta Vinci was al gelukkig dat ze ook in het enkelspel eens de laatste vier van een grandslamtoernooi bereikte.

De Italiaanse veteranen hebben Little Italy dit jaar verplaatst van Manhattan naar Flushing Meadows, want net als in 2013 plaatste Flavia Pennetta zich voor de halve finales van de US Open. De 33-jarige baseliner voelt zich traditioneel op haar gemak in New York. Petra Kvitova bezweek in de hitte door een 6-4, 3-1 voorsprong tegen Pennetta te verspelen.

In een draak van een partij grossierde Kvitova in afzwaaiers. Alleen al in de eerste set noteerde de linkshandige Kvitova 27 onnodige fouten. De tweevoudig Wimbledon-kampioene kampte begin dit jaar met een burn-out en bleef twee maanden aan de kant. Pas vorige maand kreeg Kvitova te horen dat ze de symptomen vertoont van de ziekte van Pfeiffer. In het Arthur Ashe Stadium zag je de energie wegvloeien.

Vinci noemde de titel voor Francesca Schiavone op Roland Garros in 2010 een doorbraak voor het Italiaanse vrouwentennis. "Francesca liet zien dat we ook in het enkelspel grandslamtitels kunnen winnen." In het dubbelspel heeft Vinci er al vijf verzameld, met landgenote Sara Errani, die dit jaar een team vormt met Pennetta. Italië schuift dus twee outsiders naar voren.

Toch is het aftellen begonnen in New York. Vijf gewonnen, nog twee voor de grand slam van Serena Williams. Een Ita-liaanse voet tussen de deur zou de wereld op zijn kop zetten.