Direct naar artikelinhoud

Boeren bezetten Brusselse binnenstad

Duizenden boeren zakken maandag af naar Brussel om actie te voeren. De boeren zullen hun grieven kenbaar maken tegenover de Europese landbouwministers, die de crisis in de melk- en varkenssectoren bespreken.

De Brusselse binnenstad, de Europese wijk en de binnenring zijn maandag te mijden voor automobilisten. De European Milk Board (EMB) verwacht dat zo'n 5.000 landbouwers naar Brussel zullen komen, waarvan meer dan 1.000 met een tractor. De boeren zullen er hun grieven bekendmaken tegenover de Europese landbouwministers.

De actievoerders zullen zich opsplitsen in twee groepen. Een actie van de melkveehouders zal enkele honderden tractoren en meer dan 1.500 deelnemers uit verschillende EU-landen naar de Europese wijk brengen. Een tweede groep van zo'n 3.000 boeren en enkele honderden tractoren zal in colonne van het Noordstation naar het Schumanplein trekken. Die tocht gaat via de Albert II-laan, Kruidtuinlaan, kleine ring, Belliardstraat en Oudergemlaan en Breydelstraat. Ter hoogte van de Oudergemlaan en het Leopoldpark zal die stoet worden vervoegd door nog twee andere colonnes.

Geen subsidies

Het metrostation Schuman zal de hele dag gesloten zijn, maar de metro zal wel rijden. Ook bussen en trams zullen hinder ondervinden, maar trein, metro en ondergrondse tramlijnen zullen normaal rijden. Weggebruikers wordt aangeraden hun reis "optimaal voor te bereiden en op de hoogte te blijven van de verkeerssituatie op het openbaarvervoersnet".

De boeren willen dat de landbouwministers structurele maatregelen nemen om de crisis in de melk- en varkenssector op te lossen. De European Milk Board benadrukt dat hij geen vragende partij is voor subsidies of andere financiële ondersteuning, omdat dat de oorzaak van het probleem niet wegneemt. De ministers moeten maandag beslissen om een crisisprogramma in het leven te roepen dat tijdelijke volumebeperkingen oplegt.