Direct naar artikelinhoud

Ontslagmolen Belgacom draait op volle toeren

Belgacomtopman Didier Bellens ontsloeg gisteren Philip Neyt, de vicepresident bevoegd voor regelgeving en communicatie, op staande voet. Neyt kreeg het verwijt de telecomwet van sp.a-minister Johan Vande Lanotte niet te hebben tegengehouden.

De ontslagmolen bij Belgacom draait opnieuw op volle toeren. Vorige week vloog Pierre-Eric Evrard de laan uit bij internetprovider Scarlet, een dochter van Belgacom. Hij kwam twee jaar geleden aan het hoofd van het lowcostfiliaal van de telecomoperator en was een absolute vertrouweling van Bellens.

Evrard begon zijn carrière bij Belgacom in 1995. Het het jaar waarin ook Philip Neyt actief werd bij Belgacom. Neyt startte als beheerder van het pensioenfonds, dat uiteindelijk door de regering-Verhofstadt zou overgenomen worden om een gat in de federale begroting dicht te rijden. Hij is nog altijd voorzitter van de Belgische Vereniging van Pensioeninstellingen.

Sinds 2011 was hij als vicepresident verantwoordelijk voor interne en externe communicatie, fusies en overnames, public affairs en regulatoire zaken. Een van zijn belangrijkste taken daarbij was het onderhouden van de contacten met iedereen die ook maar iets betekent in de Wetstraat.

Belgacom weigerde gisteren toelichting te geven bij het ontslag van Neyt. Dat viel volledig uit de lucht en ging met onmiddellijke ingang in. Verschillende bronnen bevestigen dat Bellens hem verweet niet succesvol genoeg te zijn in het afblokken van de nieuwe telecomwet van minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte (sp.a). Die bepaalt onder meer dat klanten bij elke tariefverhoging zonder kosten kunnen opstappen. De socialist kondigde vorige week ook aan dat hij de operatoren gaat vragen de tarieven voor bestaande contracten te verlagen. Als ze het niet zelf doen, wil Vande Lanotte hen daartoe dwingen.

Een ander punt van discussie zou het verloningsbeleid bij het autonoom overheidsbedrijf geweest zijn. Federaal minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) haalde al verschillende keren uit naar de 'triomf van de hebzucht' bij sommige overheidsbedrijven. Lonen van 2,5 miljoen euro, zoals dat van Bellens, mogen niet meer, luidde het. Neyt zou de Belgacom-CEO gesuggereerd hebben zelf een stap te zetten en een symbolische loonsvermindering voor te stellen. Maar dat viel blijkbaar niet in goede aarde.

Steven Van Casteren, de CEO van vastgoeddochter ConnectImmo, werd woensdag eveneens aan de deur gezet. Bellens werd eerder in verdenking gesteld wegens passieve corruptie in het kader van de verkoop van een gebouw door die vastgoedvennootschap in Bergen. Het pand zou ver onder zijn waarde verkocht zijn aan Edmée De Groeve, een gewezen vertrouwelinge van premier Elio Di Rupo (PS).

Leegloop

Neyt en Van Casteren zijn (voorlopig) de laatsten in een lange rij ontslagen. Florence Coppenolle, de voorgangster van Neyt aan het hoofd van de communicatiedienst, moest vertrekken in de de nasleep van de affaire rond Concetta Fagard. Andere verantwoordelijken voor de communicatie zoals als Ingvild Van Lysebetten en Thierry Bouckaert eveneens aan de deur gezet na spanningen met topman Bellens.

De voorbije jaren was er al een leegloop met het vertrek van onder meer Michel De Coster, Grégoire Dallemagne en Astrid De Lathauwer. Hun vertrek kostte de onderneming minstens drie miljoen euro aan ontslagvergoedingen.