Direct naar artikelinhoud

OCMW Ganshoren laat arbeiders op privéwerven werken

In een schriftelijke verklaring stelt een Portugees dat hij op de werven moest werken 'als een slaaf' en nooit betaald zou zijn

Brussel

Eigen berichtgeving

Het OCMW van de Brusselse gemeente Ganshoren heeft de voorbije jaren oogluikend toegestaan dat het hoofd van de technische dienst arbeiders opvorderde om tijdens de werkuren op privéwerven te gaan werken. Met diezelfde krachten en via het aannemersbedrijf van het diensthoofd zijn ook in het huis van de OCMW-ontvanger omvangrijke verbouwingswerken gebeurd. "De camionette van het OCMW stond gewoon voor de deur puin te laden."

Het klokkengelui komt van Wim Jans, die op het OCMW van Ganshoren werkt en zegt niet langer te willen zwijgen. "Dat is nu al meer dan zes jaar dat Jean Vandenbroeck, het hoofd van de technische dienst, tijdens de werkuren op adressen gaat werken die het OCMW vreemd zijn." Vandenbroeck, die aannemer is in bijberoep en daardoor een onverenigbare functie uitoefent als ambtenaar, vordert voor zijn werven regelmatig OCMW-arbeiders op. "Het gaat voornamelijk om een Portugese kracht die hier via een sociale wet aan een job is geraakt", zegt Wim Jans. "In de voormiddag werkt die jongen voor het OCMW, 's namiddags rijdt hij met de camionette van Vandenbroeck mee om op werven te gaan werken."

In een schriftelijke verklaring stelt de Portugees dat hij op de werven moest werken 'als een slaaf'. Hij zou nooit zijn betaald voor zijn werk. Hij verdiende gewoon zijn loon als OCMW-arbeider terwijl Vandenbroeck én zijn normale loon inde én voor zijn aannemerswerken kreeg betaald. Vandenbroeck nam voor zijn extraprofessionele activiteiten die hij tijdens de werkuren uitoefende trouwens nooit vakantie.

Een van de werven die Vandenbroeck verzorgde, was die van OCMW-ontvanger Marc Van den Bulcke. "Daarvoor zijn verschillende OCMW-arbeiders opgevorderd", weet Wim Jans. "Er zijn vloeren uitgebroken en opnieuw aangelegd, leidingen herlegd, er is een nieuwe badkamer geïnstalleerd, enfin een serieuze renovatie." De werf bevond zich amper een straat verder dan de woning van Michèle Carthé, de burgemeester van Ganshoren. "De camionette van het OCMW stond gewoon voor de deur van Van den Bulcke puin te laden."

Volgens Wim Jans is de top van het OCMW van Ganshoren al jaren op de hoogte van de belangenvermenging, maar werd ze oogluikend toegestaan. In december bracht Jans de burgemeester op de hoogte, maar die zou tot op vandaag weinig hebben ondernomen. "Ze heeft de OCMW-secretaris wel op de hoogte gebracht, maar die wil mij niet ontvangen", zegt Wim Jans. "Het gaat zelfs zo ver dat ik nu, na naar de pers te zijn gestapt, geen telefoons meer krijg doorgeschakeld terwijl ik als ABVV-afgevaardigde toch bereikbaar moet zijn voor het personeel."

OCMW-voorzitter Alain de Lovinfosse werd gisteren verschillende keren gecontacteerd voor een reactie, maar bleef onbereikbaar.

(SS)