Direct naar artikelinhoud

Uitstoot van CO2 blijft stijgen, maar wel wat trager

De wereldwijde uitstoot van CO2 stijgt, maar minder snel dan voorheen. Mogelijk is een ontkoppeling tussen economische groei en exploderende uitstoot ingezet.

In 2012 bereikte de mondiale uitstoot van CO2 een record van 34,5 miljard ton. Maar vorig jaar steeg die uitstoot met 'maar' 1,4 procent. Ter vergelijking: de laatste tien jaar nam de CO2-uitstoot jaarlijks gemiddeld 2,9 procent toe. In 2012 steeg de uitstoot dus met minder dan de helft. Dat staat in een rapport van het Nederlandse Planbureau voor de Leefomgeving en het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie.

China, de VS en de EU blijven de grootste uitstoters, goed voor 55 procent van het totaal. Nummer één China spuwde in 2012 3 procent meer CO2 de atmosfeer in. Toch is dat laag vergeleken met China's groei en met de gemiddelde jaarlijkse CO2-stijgingen van 10 procent de afgelopen tien jaar. In de VS daalde de uitstoot met 4 procent, vooral door een verschuiving in de elektriciteitsector van kolen naar het controversiële schaliegas. In de EU daalden de emissies met 1,6 procent, dankzij minder energiegebruik uit olie en gas en een daling van 4 procent van het goederenvervoer over de weg.

Geen controle

De vertraging van de stijging in CO2-uitstoot is opmerkelijk, omdat de economie in 2012 wereldwijd met 3,5 procent groeide. Volgens de onderzoekers zijn dit mogelijk 'de eerste tekenen' van een loskoppeling tussen economische groei en CO2-uitstoot.

Het gebruik van fossiele brandstoffen groeide in 2012 wel met respectievelijk 2,2 procent (gas), 0,9 procent (olieproducten), en 0,6 procent (kolen). Maar het aandeel van de 'nieuwe' hernieuwbare energiebronnen zon, wind en biobrandstoffen nam in versneld tempo toe. Het heeft vanaf 1992 vijftien jaar geduurd voor het aandeel verdubbelde van 0,5 procent tot 1,1 procent. Het duurde echter slechts zes jaar voor de volgende verdubbeling tot 2,4 procent in 2012. In China steeg het gebruik van waterkracht vorig jaar met liefst 23 procent. Alleen al daardoor werd de uitstoot in 2012 voor anderhalf procent afgezwakt.

"Dit is goed nieuws maar niet voldoende", zegt een van de auteurs, Greet Maenhout. "De CO2-uitstoot blijft stijgen terwijl ze moet dalen, want het gas stapelt zich voor honderd jaar op in de atmosfeer. Zo kunnen we de opwarming van de aarde niet onder controle houden."

Een daling is volgens de auteurs pas mogelijk wanneer China zijn doel bereikt van een maximumniveau van energiegebruik in 2015 en een aandeel van 10 procent gas in 2020. Ook moeten de VS de energiemix blijven verschuiven naar meer hernieuwbare energie. Een derde voorwaarde is dat de EU de effectiviteit van het slabakkende Europese emissiehandelssysteem ETS herstelt om de uitstoot verder te reduceren.

Ondertussen is uit het volgende VN-klimaatrapport, dat in maart verschijnt, de bevinding gelekt dat de klimaatverandering de komende decennia een zware bedreiging voor de voedselvoorziening vormt, terwijl de vraag zal stijgen.