Direct naar artikelinhoud

'Belfius kan deel van Arco-schuld vergoeden'

De vereffening van Arco is rond, nu dringt voor de federale regering de tijd om een oplossing uit te werken voor de gedupeerden. Daarin lijkt een sleutelrol weggelegd voor Belfius, al moet daar binnen de taskforce nog stevig over gedebatteerd worden.

Een mogelijke piste, waarover De Tijd bericht, is dat Belfius een flink deel van de vergoeding voor zijn rekening neemt door de schuldvordering van 350 miljoen euro op Arco te laten vallen. Daar zou ook een commerciële logica achter zitten: heel wat Belfius-klanten zijn immers ook Arco-coöperanten, en de bank wil natuurlijk vermijden dat die opstappen indien ze een compensatie mislopen.

Dat scenario kan voor N-VA-Kamerlid Peter Dedecker worden bekeken, maar ligt niet zo eenvoudig. "Eerst moet je kijken of dat politiek opportuun is. Daarna moet je nog kijken of dat juridisch wel kan. Ik kan me voorstellen dat bepaalde mensen zich benadeeld zouden voelen."

Dedecker maakt het standpunt van zijn partij nog eens duidelijk: "De enige euro die niet door rechtbanken betwist zal worden, is de euro die van Beweging.net komt." N-VA is een koele minnaar van de Arco-regeling en wil niet dat de belastingbetaler ervoor opdraait.

Taskforce

Bij de regeringsonderhandelingen kwamen de meerderheidspartijen overeen dat de Arco-coöperanten voor 600 miljoen euro zullen worden vergoed, waardoor ze 40 procent van hun kapitaal recupereren. Die afspraak herbevestigde premier Michel tijdens zijn regeringsverklaring in oktober.

Van de vereffening zou amper 50 à 100 miljoen euro overblijven. De rest van het bedrag zal door Beweging.net, staatsbank Belfius en de Belgische staat moeten worden bijeengezocht. Wie wat moet betalen, is echter voorwerp van stevige politieke discussies. CD&V wil dat de Arco-coöperanten zo snel mogelijk vergoed worden, N-VA vindt dat vooral Beweging.net daarvoor moet opdraaien, terwijl CD&V de christelijke arbeidersbeweging zo veel mogelijk wil sparen.

Premier Michel trok het dossier naar zich toe en richtte een taskforce op. Die kwam de afgelopen maanden verschillende keren samen, maar niemand kan of wil zeggen hoever die op dit moment staat.