Direct naar artikelinhoud

Voor- en tegenstanders Poetin komen massaal op straat in Rusland

In Moskou en andere steden in Rusland werd zaterdag opnieuw betoogd tegen de kandidatuur van Vladimir Poetin voor de presidentsverkiezingen. Maar ook Poetins aanhangers kwamen massaal op straat.

Tienduizenden Russen trotseerden zaterdag temperaturen tot min twintig graden Celsius en trokken de straat op. Het was al de derde keer sinds de grote betogingen van 10 en 24 december dat tegenstanders van premier Poetin vrije verkiezingen en verandering eisten. Volgens de politie kwamen 36.000 manifestanten naar het Bolotnaya-plein in Moskou. Ook in andere steden, van Vladivostok in het verre Oosten tot Kaliningrad in het Westen, kwamen mensen op straat.

De betogers verdeelden zich in vier groepen, die telkens een strekking van het verzet belichaamden: gewone burgers, liberalen, nationalisten en linksen. Allemaal hadden ze dezelfde eisen: de annulering van de parlementsverkiezingen van december, het ontslag van het hoofd van de Centrale Kiescommissie, de organisatie van een nieuwe, transparante stembusgang en de vrijlating van politieke gevangenen. De betogers eisten voorts dat een van hun boegbeelden, de uit de running gebannen liberale politicus en economist Gregory Javlinsky, alsnog aan de presidentsverkiezingen mocht deelnemen.

De manifestanten zelf loochenden de cijfers van de politie en zeiden ze dat ze met minstens 100.000 waren.

Veel talrijker alleszins waren zaterdagmiddag de aanhangers van Poetin. Die hadden zich op de Laan van de Overwinning gegroepeerd, voor het monument voor de Tweede Wereldoorlog. De politie schatte hun aantal op 138.000. De verdedigers van de premier riepen de stabiliteit in die hij had gebracht en scandeerden dat Rusland zonder Poetin "veel te verliezen" had.

Terwijl Poetins tegenstanders vooral stadsmensen waren die op individuele basis naar de betoging getrokken waren, kwamen zijn sympathisanten met bussen die door hun bedrijven waren ingelegd. Velen waren geen Moskovieten. Behalve arbeiders daagden er ook veel ambtenaren en anti-Westerse ideologen op.

Niet alleen in Rusland zelf werd zaterdag betoogd. In de Europese wijk in Brussel daagde een veertigtal mensen op om nieuwe parlementsverkiezingen en transparante presidentsverkiezingen te eisen.