Direct naar artikelinhoud

Francine De Tandt in beroep tegen schorsing

Voor het Brusselse hof van beroep zal op 12 november de rechtzaak tegen magistrate Francine De Tandt starten. In afwachting is ze geschorst, maar ze gaat in beroep tegen die beslissing.

Voor het Brusselse hof van beroep is gisteren het proces ingeleid tegen Francine De Tandt, de voormalige voorzitster van de Brusselse handelsrechtbank. De rechter moet samen met haar broer, diens vrouw en zakenman Luc Vergaelen terechtstaan voor schriftvervalsing en schending van het beroepsgeheim. De zaak zal op 12 en 13 november behandeld worden. De Tandt ontkent alle beschuldigingen. Ondertussen is ze geschorst als magistrate zolang het proces loopt. Theoretisch is dat dus tot haar pensioen, eind september. De advocaat van De Tandt, André De Becker, liet weten in beroep te gaan tegen die schorsing. Nu de zaak is uitgesteld tot in november ziet hij geen reden om haar te schorsen.

De rechtszaak komt er nadat De Tandt in augustus 2009 in opspraak werd gebracht door de Brusselse federale politie. Volgens de politie waren er aanwijzingen dat de rechter voor een aantal advocaten vonnissen op bestelling maakte. Er werd een raadsheer-onderzoeksrechter op de zaak gezet, maar die heeft voorlopig geen aanwijzingen voor corruptie gevonden.

Schulden

Daarentegen bleek wel dat De Tandt schulden had bij zakenman Luc Vergaelen, die geregeld als expert optrad bij de Brusselse handelsrechtbank. Vergaelen liet in juni 1999 een document opstellen waaruit moest blijken dat het om een lening ging. Het document werd geantidateerd op 14 december 1998 om de boekhouding van Vergaelen te doen kloppen, reden waarom De Tandt en de anderen terechtstaan voor schriftvervalsing.

Francine De Tandt was ook de rechter die in eerste aanleg in kort geding het Fortis-vonnis velde. Daarvoor zou ze vooraf inhoudelijk advies ingewonnen hebben bij een collega-handelsrechter. Daarom staat ze ook terecht wegens schending van het beroepsgeheim.