Direct naar artikelinhoud

Schietspelletjes verbeteren nachtzicht

BRUSSEL l Urenlang gamen slecht voor je ogen? Integendeel, stelt een Amerikaans-Israëlisch onderzoek. Schietspelletjes verbeteren volgens de studie juist ons vermogen om grijstinten te onderscheiden. Getrainde spelers scoren op dit gebied zo'n 50 procent beter dan niet-spelers.

Het onderzoek, waarvan de resultaten werden gepubliceerd in het blad Nature Neuroscience, bestond uit twee delen. In fase 1 werd de 'contrastgevoeligheid' van ervaren spelers van schietspelletjes vergeleken met die van andere gamers. Hierbij bleken de actieliefhebbers zo'n 50 procent beter te zijn in het onderscheiden van grijstinten.

Vervolgens werden de niet-schieters verdeeld in twee groepen. De ene speelde verdeeld over negen weken 50 uur lang de schietspellen Unreal Tournament 2004 en Call of Duty 2, de andere het spel The Sims 2.0, dat veel minder actie bevat. Na afloop van deze fase bleek de eerste groep zich 43 procent te hebben verbeterd, en was bij de tweede geen enkele verandering zichtbaar. Ook opmerkelijk: de verbeteringen bij groep 1 hielden maanden, soms zelfs jaren aan.

Volgens de onderzoeker zijn de resultaten opmerkelijk. Tot nu toe werd namelijk aangenomen dat ons vermogen om grijstinten te onderscheiden onherroepelijk afneemt met het ouder worden, en alleen kan worden verbeterd met een bril of een oogoperatie. Maar nu zou dus blijken dat het ook te trainen is. "Actiegames oefenenen de hersenen in het efficiënter verwerken van visuele informatie", zei hoofdonderzoekster Daphne Bavelier, hoogleraar hersen- en cognitiewetenschappen aan de University of Rochester.

In de praktijk is het scherper zien van contrasten bijvoorbeeld handig bij het rijden in de schemering of in mist. Ook mensen die voor hun werk sterk op hun zicht zijn aangewezen, zoals piloten, zouden er profijt van kunnen hebben. (HC)