Direct naar artikelinhoud

Jihadstrijders verliezen Bosnische nationaliteit

SARAJEVO l De regering van Bosnië-Herzegovina heeft zeker driehonderd moslimstrijders de nationaliteit ontnomen. De jihadi's vochten in de Balkanoorlogen met de Bosnische moslims tegen de Serviërs.

De betrokkenen werden genaturaliseerd in de nadagen van de Bosnische oorlog begin jaren negentig. De regering zegt nu dat dit niet volgens de wet gebeurde. Daarom worden ze van hun nationaliteit vervallen verklaard, wat kan betekenen dat ze worden gedeporteerd.

Het gaat om 367 gevallen van moslims die in Bosnië hebben meegevochten en die overgekomen zijn uit Turkije, Egypte, Algerije, Syrië, Tunesië, Soedan en Rusland. In dit laatste geval zou het gaan om guerrillastrijders uit Tsjetsjenië.

Minister van Justitie Barisa Colak heeft in de hoofdstad Sarajevo gezegd dat ze zestig dagen tijd krijgen om tegen de regeringsbeslissing in hoger beroep te gaan. Maar de minister liet geen enkele twijfel bestaan over wat hun lot is als hun beroep wordt afgewezen. "In dat geval zullen ze van het Bosnische territorium worden verwijderd." (FS)