Direct naar artikelinhoud

N-VA: 'Waarom moet Vlaanderen nog investeren in de VUB?'

De N-VA trekt de financiering van de Brusselse universiteit VUB in twijfel. Rector Paul De Knop liet eerder weten dat hij een uitzonderingsmaatregel wil om meer Engelstalige opleidingen te kunnen inrichten. Als hij die krijgt, dan ziet de N-VA niet in waarom dat nog met Vlaams belastingsgeld moet gebeuren.

"Als de rector van de VUB het Nederlands loslaat, dan moeten wij misschien de VUB loslaten. Welke bestaansreden heeft deze universiteit dan immers nog? Waarom zou Vlaanderen nog in deze universiteit moeten investeren als ze geen Nederlandstalig kenniscentrum meer wil zijn? Het staat de rector van de 'Free University of Brussels' dan vrij om op zoek te gaan naar investeerders die even gul zijn als de Vlaamse gemeenschap ?", vragen Vlaams parlementsleden Kris Van Dijck en Vera Celis zich af in een vlijmscherp opiniestuk.

André Oosterlinck, die als voorzitter van de Leuvense associatie, één van de belangrijkste posten in hoger onderwijsland in handen heeft, kan de redenering van Van Dijck en Celis begrijpen: "De Vlaamse gemeenschap financiert universiteiten en hogescholen om de Vlaamse jeugd goed te kunnen opleiden", zegt hij. "Als de VUB een internationale hoofdrol wil spelen en daar geen overheidssubsidies voor gebruikt dan kan zij dit op basis van haar grondwettelijk recht van inrichten van onderwijs. De Leuvense hogeschool Groep T heeft een volledig Engelstalig programma voor Chinese studenten dat gefinancierd wordt met verhoogde inschrijvingsgelden." Met andere woorden: de VUB mag doen wat ze willen, maar dan moeten ze het zelf betalen.

Maar dat is niet wat Paul De Knop wil. Hij ziet in de brief van de N-VA een frontale aanval. "Wij vragen slechts meer flexibilisering. Ik heb daarover al met minister van Onderwijs Pascal Smet gesproken. Mij is verteld dat alleen N-VA het been stijf houdt. Hun toon vind ik kortzichtig en dreigend. Ik vraag enkel dat menrekening met ons houdt."

De Knop weerlegt dat hij pleit voor een 'Free University of Brussels'. "Wij laten het Nederlands niet los, maar willen bepaalde opleidingen in het Engels aanbieden en het is financieel onmogelijk om ze in beide talen te voorzien. Een bedrijf vraagt ook niet alleen Nederlandstalige ingenieurs. Zij hebben juist behoefte aan meertalige werknemers. Er bestaat een grote markt in Brussel voor Engelstalig hoger onderwijs. Liefst 70 procent van de bevolking is niet-Nederlandstalig. Of Vlaanderen organiseert studies voor hen, of het buitenland."