Direct naar artikelinhoud

'Grieken komen nog eens 10 miljard euro tekort'

Het tekort in de Griekse begroting is veel groter dan de Griekse regering heeft toegegeven, meldde het Duitse weekblad Der Spiegel op zijn website. De Grieken komen niet 11,5 miljard euro tekort, maar ongeveer 20 miljard euro.

Der Spiegel zegt in het bezit te zijn van de voorlopige conclusies van de trojka-inspecteurs die de afgelopen tijd in Athene de Griekse financiën hebben doorgespit. De trojka is de bijnaam voor de drie grote publieke geldschieters van Griekenland: de Europese Unie, de ECB en het IMF.

De trojka discussieert momenteel met de Griekse regering over een bezuinigingspakket van 11,5 miljard euro. Griekenland moet dat bedrag besparen om op schema te blijven met het herstelplan dat voor het land werd uitgestippeld. De Griekse regering is het nog niet eens met de trojka over het bezuinigingspakket. Over 9,5 miljard euro zou een akkoord zijn bereikt, maar de overige 2 miljard euro aan besparingen moeten nog worden ingevuld.

Volgens Der Spiegel heeft de trojka inmiddels geconstateerd dat die 11,5 miljard euro alweer achter de feiten aanloopt, omdat het tekort bijna 10 miljard euro groter is dan tot nu toe aangenomen. Het Duitse weekblad meldt ook dat premier Samaras er bij de trojka al diverse keren op heeft aangedrongen dat de andere eurolanden en de ECB Griekenland een deel van zijn schulden kwijtschelden. De Grieken zien dat als enige oplossing, omdat de bezuinigingen het land steeds dieper de recessie in duwen. In een enquête gaf meer dan 90 procent van de Griekse bevolking dit weekeinde aan de bezuinigingen oneerlijk te vinden, omdat die vooral de armen treffen.

De andere eurolanden, het IMF en de ECB voelen er niets voor nog meer geld in Griekenland te pompen. Toch lijkt het inmiddels onvermijdelijk dat er na twee noodpakketten van 240 miljard euro opnieuw geld bij moet. Niet alleen is het tekort op het bestaande herstelplan blijkbaar 10 miljard groter dan verwacht, Griekenland heeft ook twee jaar extra uitstel op het herstelplan gevraagd.

Als Griekenland langer mag doen over de bezuinigingen, zou dat nog eens 20 tot 30 miljard euro extra kosten. Ook dat stuit in Europa op verzet. Vooral Duitsland, Nederland en Finland willen daar niets van weten. In Frankrijk is uitstel wel bespreekbaar. De Franse premier Jean-Marc Ayrault zei gisteren in een interview op de website Mediapart, dat Griekenland meer ruimte moet krijgen.

Het uitlekken van het negatieve nieuws over Griekenland wordt ongetwijfeld met argusogen gevolgd in de VS. President Barack Obama is bang dat slechts nieuws over de eurozone zijn campagne voor een herverkiezing grondig zal verstoren. In Washington wordt er daarom voor gepleit om het trojkarapport pas na de presidentsverkiezingen begin november vrij te geven.

Een slecht rapport kan leiden tot een exit van Griekenland uit de eurozone. Zo'n besluit van de Grieken kan een schokgolf veroorzaken in de wereldeconomie. Grote landen als Spanje en Italië liggen dan in de vuurlinie. Om hen te redden zou Europa werken aan een forse uitbreiding van het permanente noodfonds ESM van 500 naar 2.000 miljard euro.

Het is de bedoeling dat het ESM volgend jaar van kracht wordt. Het fonds zal leningen kunnen verschaffen aan landen in moeilijkheden. De huidige 500 miljard euro is echter onvoldoende om grote landen als Spanje of Italië te redden.

Europa wil via een financiële hefboom de capaciteit van het permanente noodfonds verviervoudigen, stelt Der Spiegel vast op basis van anonieme bronnen. Bedoeling is om dezelfde techniek toe te passen als bij de voorloper van ESM, het tijdelijke noodfonds EFSF dat in de lente van 2010 ontstond. Volgens Der Spiegel is Duitsland akkoord met deze uitbreiding.