Direct naar artikelinhoud

Barroso houdt Europees plan tegen voedselverspilling tegen

Uitgerekend in het Europese jaar tegen de voedselverspilling blokkeert de uittredende Europese Commissie een ambitieus Europees plan voor een duurzamer voedselbeleid en minder voedselverspilling. Volgens Europees Parlementslid Bart Staes (Groen) wordt het plan op het allerhoogste niveau tegengehouden.

Afgelopen weekeinde trapte 11.11.11 in Antwerpen officieel de campagne 'Sorry is niet genoeg' af, waarin meer aandacht wordt gevraagd voor de wereldwijde voedselverspilling. Een probleem dat amper overschat kan worden, zo blijkt nu ook uit niet-gepubliceerde cijfers van de Europese Commissie.

Zomaar eventjes 30 procent van alle geproduceerde voeding wereldwijd wordt verspild of gaat verloren. In Europa alleen al ging het in 2006 om 89 miljoen ton voedsel, en tegen 2020 zou die hoeveelheid bij een ongewijzigd beleid zelfs kunnen oplopen tot 126 miljoen ton.

Om die voedselverspilling een halt toe te roepen, bogen ambtenaren van de Europese directoraten-generaal Landbouw, Milieu en Volksgezondheid, maar ook bedrijven en ngo's, zich al een tijdlang over een grootschalig Europees actieplan. "Al ruim voor de Europese verkiezingen van mei dit jaar lag dit plan ook effectief op tafel. Om al te veel stemmingmakerij tegen de 'Europese reglementitis' te vermijden, werd het toen nog ingehouden", vertelt Bart Staes.

"Intussen zijn we dus enkele maanden verder en zit het werk voor de uittredende Europese Commissie erop, maar het actieplan wordt nog altijd geblokkeerd. Nu heb ik uit zeer betrouwbare bron vernomen dat dit op het allerhoogste niveau gebeurt, bij de secretaris-generaal van de Commissie, Catherine Day, en bij Commissievoorzitter Barroso zelf. Het actieplan zal door de huidige Commissie dan ook niet meer worden gepubliceerd."

Staes ziet hierin vooral de hand van de voedingslobby, die er uiteraard alle belang bij heeft dat er zoveel mogelijk voedsel kan worden geproduceerd. En laat het nu net de centrale doelstelling van het duurzaam voedselplan zijn om de lidstaten te verplichten 30 procent minder voedsel te verspillen tegen 2025.

Omdat Europa wereldwijd de grootste importeur en exporteur van voedsel- en landbouwproducten is, heeft het Europese voedselbeleid ook wereldwijd een grote impact. In het licht van de almaar aangroeiende wereldbevolking én de toenemende voedselonzekerheid is een rationeler en duurzamer voedselbeleid in Europa dus niet bepaald een overbodige luxe.

Vervaldata

Het plan dat Bart Staes kon inkijken is een lijvig document met daarin tal van behoorlijk praktische voorstellen. Zo kan er bijvoorbeeld naar gestreefd worden voedseldonaties vlotter te doen verlopen door de btw daarop af te schaffen. De Commissie stelt ook voor om de vervaldata op voedingswaren aan te passen of duidelijker te communiceren. Daar bestaat nu nog bijzonder veel verwarring over bij het grote publiek, waardoor gigantisch veel voedsel onnodig in de afvalcontainer belandt.

Bart Staes: "Berekeningen wijzen overigens ook uit dat de economische voordelen van preventiemaatregelen tegen voedselverspilling veel groter zijn dan de kosten. Uit het plan van de Commissie kan worden afgeleid dat - in een meerjarig preventieprogramma - elke geïnvesteerde euro gespendeerd aan het verminderen van voedselverspilling zowat 250 kilo voedsel kan uitsparen. Goed voor een besparing van 500 euro."

Staes kondigt aan dat hij deze week een brief zal sturen naar de Europese Commissie, met de vraag waarom het duurzaam voedselplan niet werd gepubliceerd. Hij wil ook proberen zoveel mogelijk handtekeningen van collega-parlementsleden te verzamelen.