Direct naar artikelinhoud

Treinen botsen frontaal in Zwitserland

Bij de frontale botsing tussen twee passagierstreinen zijn gisteravond in de Zwitserse gemeente Granges-près-Marnand 35 mensen gewond geraakt, zo blijkt uit een eerste officiële balans van de politie van het kanton Vaud. Vijf van de gewonden zouden er ernstig aan toe zijn. De vijf ernstig gewonden werden per helikopter overgebracht naar een ziekenhuis in de buurt. De andere passagiers kregen ter plaatse de nodige verzorging toegediend van de hulpdiensten. Er was bij het ter perse gaan nog geen duidelijkheid over het lot van een van de twee treinbestuurders.

De botsing gebeurde op het moment dat een van de twee treinen in het station aankwam, terwijl de andere trein het station wilde verlaten, zegt Olivier Gaudard van de kantonale politie. Het spoorverkeer werd op een deel van de lijn stilgelegd. De gemeente waarin het ongeval gebeurde, bevindt zich ongeveer 50 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Bern.

Nieuwe verkiezingen in Tunesië

In Tunesië zullen op 17 december nieuwe parlementsverkiezingen georganiseerd worden. Dat heeft premier Ali Larayedh in Tunis voorgesteld na afloop van een spoedberaad van de regering over de onrust in het land. De premier sluit meteen ook het onmiddellijke ontslag van zijn regering uit. "Deze regering zal haar taken blijven uitvoeren. We klampen ons niet vast aan de macht, maar we hebben een taak en een verantwoordelijkheid die we tot het einde zullen vervullen", verklaarde Ali Larayedh aan de nationale televisie.

In Tunesië, de bakermat van de Arabische Lente, zijn de spanningen de voorbije dagen fel opgelopen. Afgelopen weekend hadden voor- en tegenstanders van de islamistische regeringspartij Ennahda elkaar met stenen en flessen bekogeld. De aanleiding voor het opflakkeren van de onlusten is de moord op oppositieleider Mohamed Brahmi vorige donderdag.

86 doden na aanslagengolf in Bagdad

Brussel -

Bij de ontploffing van verschillende bomauto's in voornamelijk sjiitische wijken in het centrum en in het zuiden van Irak, zijn 86 doden en 200 gewonden gevallen. In de hoofdstad Bagdad werden verschillende drukbezochte plaatsen aangevallen, onder meer in de wijken Sadr, Habibiya, Bayaa, al-Horreya, Risala en al-Shaab.

De veiligheidsdiensten versterkten de veiligheidsmaatregelen, wat zorgt voor lange wachtrijen aan de controlepunten waar auto's worden gecontroleerd op explosieven. Ook in Koet, Basra en in de provincie Samawa ontploften bomauto's. De Iraakse minister van Binnenlandse Zaken houdt aanhangers van Al Qaida verantwoordelijk voor het geweld.

Het geweld in Irak is in de afgelopen maanden opgelaaid. Veel soennieten voelen zich gemarginaliseerd door de regering van de sjiitische premier Nuri al-Maliki. Volgens de VN zijn er sinds april al 2.500 mensen in Irak door aanslagen om het leven gekomen.