Direct naar artikelinhoud

Zes van de acht berensoorten met uitsterven bedreigd

BRUSSEL l Zes van de acht berensoorten zijn met uitsterven bedreigd. Dat meldt the World Conservation Union (IUCN).

Het ergst is het gesteld met de reuzenpanda. Die staat op de rode lijst van bedreigde soorten aangemerkt als bedreigd. Ondanks enorme inspanningen door de Chinese overheid de afgelopen 10 jaar is er nog geen vooruitgang te zien. Er zijn inmiddels 60 pandareservaten, er is een verbod op het hakken van hout en er zijn uitgebreide herbebossingsprogramma's. Maar er wordt illegaal op gejaagd.

Nieuw op de lijst is de Maleisische of honingbeer. Van deze kwetsbare soort, die leeft in Zuidoost-Azië en de Indonesische eilanden Sumatra en Borneo, bestonden voorheen onvoldoende gegevens. Rob Steinmetz van het berenexpertenteam van de IUCN: "We schatten dat honingberen met zeker 30 procent achteruit zijn gegaan de afgelopen 30 jaar (drie berengeneraties, TS) en nog steeds even hard achteruitgaan."

Ook kwetsbaar zijn de Aziatische zwarte beer, de in de Andes levende brilbeer, de in India voorkomende lippenbeer en de ijsbeer.Grizzlyberen (door IUCN geschaard onder bruine beren, TS) staan op de Amerikaanse lijst van bedreigde diersoorten buiten Alaska.

Niet bedreigd is de bruine beer, die voorkomt in Rusland, Canada, Alaska en delen van Europa. Dat geldt ook voor de Amerikaanse zwarte beer. (TS)