Direct naar artikelinhoud

Belgisch verkeer eist sterk optreden

Het zwarte weekend op de baan, met tien doden, en de voorlopige cijfers van 2014 die een stijging van het aantal slachtoffers in het verkeer aankondigen, vragen volgens experts om zware maatregelen.

"De eerste drie maanden van 2014 waren ook al niet goed: 141 doden, tegenover 136 vorig jaar", klinkt het bij het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid. Op cijfers voor het tweede trimester is het nog even wachten, maar er lijkt wel een einde te komen aan de dalende trend van de afgelopen tien jaar. Johan De Mol, verkeersspecialist aan de UGent, vreest dan ook het ergste. "Ons land staat helemaal achteraan het Europese rijtje als het op verkeersveiligheid aankomt. Nederland, dat 16 miljoen inwoners telt, had vorig jaar 480 doden. België, met 11 miljoen inwoners, 724. Het doel om in 2020 naar 420 verkeersdoden te gaan, zal niet gehaald worden als we geen draconische maatregelen nemen."

De expert denkt zelf aan vijf mogelijke maatregelen, "de ene al wat makkelijker uitvoerbaar dan de andere". Zoals het opvoeren van de alcoholcontroles en de maximumsnelheid van 90 kilometer per uur op alle gewestwegen aanpassen naar 70 km per uur. "Studies tonen aan dat iemand die net voor een klap 70 rijdt nog enige overlevingskans heeft, als hij tenminste nog gepoogd heeft te remmen." Verder pleit hij om tweevaksbanen uit te rusten met een soort van middenberm die het voorbijsteken onmogelijk maakt. "Dit zal het aantal frontale botsingen - vrijwel altijd dodelijk - tot nul herleiden." Andere mogelijke maatregelen zijn volgens De Mol constructeurs ertoe verplichten lichtere auto's te maken, omdat zwakke weggebruikers die door een zware wagen worden aangereden minder kans hebben op overleven.

"Auto's zouden eigenlijk ook automatisch moeten beginnen af te remmen als de chauffeur de snelheidslimiet overschrijdt", zegt hij. "Die technologie bestaat eigenlijk al, als je de cruisecontrolfunctie zou combineren met de databank van snelheidslimieten (die in vrijwel alle gps-apparaten opgenomen is, red.). De komende tien jaar zal hier zeker werk van gemaakt worden."