Direct naar artikelinhoud

400.000 ArcelorMittal-werknemers leren via gezelschapsspel

Het Gentse designbureau Pars Pro Toto heeft met ‘Health and Safety Training Game’ een gezelschapsspel ontworpen dat werknemers van staalreus ArcelorMittal moet leren wat ze wel en niet mogen doen op de werkvloer om de veiligheid van zichzelf en hun collega’s te garanderen.

Hoewel het niet in de winkel te verkrijgen zal zijn, wordt het spel sowieso razend populair. Wereldwijd zullen immers alle werknemers in alle vestigingen het in zestien talen spelen, wat meteen goed is voor zo’n 400.000 spelers.

Anders dan bij een klassiek gezelschapsspel heeft dit spel als bedoeling om de werknemers te leren hoe ze bijvoorbeeld zware lasten moeten verplaatsen, of hoe ze moeten omgaan met gevaarlijke stoffen. Wim Van den Eynde werkt met Pars Pro Toto al ruim tien jaar aan ‘serious games’. “Een belangrijk leerproces ophangen aan iets banaals als een spel lijkt contradictorisch. Omdat het de drempel verlaagt, werkt het evenwel heel goed”, zegt Van den Eynde.

Met Pars Pro Toto schakelde het staalbedrijf een van de leiders op de markt van de zogenaamde ‘leerspellen’ in, om de ArcelorMittal University bij te staan bij de ontwikkeling van dit project. Voor de vorm koos men als model de ArcelorMittal-fabriek in de Gentse haven, omdat die volgens Van den Eynde als geïntegreerde staalfabriek representatief is voor de hele wereld. “Het Gentse model zorgt ervoor dat bijna de hele productiecyclus op het bord staat, waardoor werknemers over de hele wereld zich ermee kunnen identificeren.” Het bord bestaat zo uit een staalfabriek met een haven, hoogoven, warm- en koudwalserij en een logistieke afdeling. Het spel zelf werd dan weer zo eenvoudig mogelijk gehouden en kan gespeeld worden in 1,5 à 2uur tijd.