Scherpe veiligheidsmaatregelen voor nationale feestdag, “maar kom vooral naar Brussel”

© BELGA

Brussel maakt zich op voor de nationale feestdag. Na de aanslag in Nice zetten de veiligheidsdiensten alle middelen in om die feestdag en het defilé zonder problemen te laten verlopen. De politie is er klaar voor, zegt woordvoerster Ilse Van de Keere van de Brusselse politie.

lej, tg, phu

Nog nooit werden er zo’n forse veiligheidsmaatregelen genomen tijdens de nationale feestdag.

© Photo News

“Overal op en langs het parcours zullen agenten postvatten en patrouilleren. Ongeveer 800 in totaal. Zowel in burger als in uniform. Op strategische plaatsen zullen zwaar bewapende politiemensen de wacht houden. Scherpschutters van de speciale eenheden houden alles in de gaten vanop daken in de omgeving en explosievenhonden controleren vooraf alle plekken waar mogelijk explosieven zouden kunnen verstopt worden. Een politiehelikopter houdt alles vanuit de lucht in de gaten”, klinkt het bij de politie.

Vrachtwagens

De ordediensten hebben ook lessen getrokken uit de gebeurtenissen in Nice. Er werden twintig extra vrachtwagens gevraagd aan het leger. “Om elke toegangsweg naar het defilé te barricaderen”, zei de Brusselse korpschef Guido Van Wymersch eerder in onze krant.

© rdb

Maar Ilse Van de Keere, woordvoerster van de Brusselse politie, benadrukt dat bezoekers zich daardoor niet moeten laten afschrikken. “Kom gerust naar de stad”, zegt ze op Radio 1. “We zijn er klaar voor.” Ze sluit zich daarmee aan bij de oproep van korpschef Guido Van Wymersch. Die vroeg de bevolking om massaal naar Brussel te komen. “Al is het maar om de hulpverleners van 22 maart een hart onder de riem te steken.” Thuisblijven zou volgens Van Wymersch gelijk staan aan toegeven aan ISIS. “En dat mogen we niet doen.”

Geen rugzakken

Het enige wat de politie vraagt, is dat bezoekers de aanwijzingen van de agenten opvolgen. “Eén ding moet je proberen te respecteren”, zegt Van de Keere aan Radio 1. “Als we iets vragen als politiedienst, luister dan naar ons.”

Bovendien vraagt de politie om grote rugzakken thuis te laten. “Mensen kunnen eventueel gecontroleerd worden, gefouilleerd worden”, zegt Van de Keere. “Vandaar onze oproep om niet met rugzakken te komen. Want u riskeert dat we die zakken gaan fouilleren en dat is niet aangenaam. En soms riskeer je dan in een file terecht te komen omdat we onze controles grondig moeten kunnen doen. “

En tot slot: probeer beter niet met de wagen naar Brussel te komen, zegt Van de Keere nog. Want er zullen straten afgesloten zijn voor het defilé. “Neem liever het openbaar vervoer.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen