Direct naar artikelinhoud

Bondgenoten in de schaduw

Hendrik Vuye kwam via de grote poort de politiek binnen, als fractieleider van de grootste meerderheidspartij. Hij vond er in Kamerlid Veerle Wouters meteen een bondgenote. Na een eerste defenestratie begin dit jaar hangt hun politieke lot nu aan een zijden draadje.

De verwachtingen waren hooggespannen toen Hendrik Vuye in 2014 de stap naar de actieve politiek zette. De professor staatsrecht aan de universiteit van Namen laat zich al jaren gelden wat de Belgische staatsstructuren en de Vlaamse onafhankelijkheid betreft.

Al bij de ellenlange regeringsonderhandelingen voor de vorming van Di Rupo I schoof Vuye als expert aan bij de N-VA-delegatie. Dat hij in de aanloop naar de federale verkiezingen van 2014 niet kon weerstaan aan de lokroep van partijvoorzitter Bart De Wever, verbaasde dan ook niet. Vanop de derde plaats in Vlaams-Brabant raakte hij verkozen in de Kamer, waar hij meteen tot fractieleider werd gebombardeerd.

Hij vond er al snel een bondgenote in Veerle Wouters, die werd aangeduid als ondervoorzitter van de fractie. De Limburgse Wouters zat al sinds 2010 in de Kamer, waar ze zich opwerkte tot een gewaardeerd maar voor het grote publiek onbekend parlementslid. Ook als ondervoorzitter van de fractie bleef Wouters meestal uit het voetlicht, dat Vuye wel vaker opzocht.

De samenwerking tussen de twee verliep vlot, maar al snel werd duidelijk dat Vuye te veel professor was, en te weinig coach om de 33-koppige N-VA-fractie te leiden. Vuye beklom te vaak zelf het spreekgestoelte en liet zijn fractiegenoten te weinig ruimte om ook eens te scoren, luidde de kritiek. Nadat het al geruime tijd voorspeld werd in de wandelgangen, was het in januari officieel: Vuye was fractieleider af, en werd vervangen door die andere Vlaamse hardliner Peter De Roover.

Om Vuye en Wouters gezichtsverlies te besparen, werd er een nieuw postje voor hen bedacht. Zij mochten samen de Vlaamse lijn verder uitzetten in denktank Objectief V. En zo belandde Wouters opnieuw in de schaduw van Vuye.

Vuye raakte de afgelopen maanden steeds meer geïsoleerd binnen N-VA. Toen De Wever vorige week in L'Echo zei dat het communautaire thema ook na 2019 weleens in de koelkast zou kunnen blijven ten voordele van de sociaal-economische agenda, barstte de bom helemaal.

In een interview in De Morgen lieten Vuye en Wouters weten dat zo'n scenario onaanvaardbaar was, en dat het zonder hen zou zijn.