Direct naar artikelinhoud

VT4 brengt omstreden miniserie over 9/11

BRUSSEL l The Path to 9/11, een miniserie van Buena Vista, lijkt wel gemaakt onder het motto 'het moet niet altijd Bush zijn die op zijn kop krijgt'. Kop van Jut deze keer is zijn voorganger Bill Clinton en vooral diens buitenlandminister Madeleine Albright. Drie dagen terug nog op de Amerikaanse buis, nu al op VT4.

door sarah theerlynck

"The Path to 9/11 is een combinatie van fictie en feiten, geen documentaire." De makers van de serie dekken zich op voorhand in, maar dat kon niet verhinderen dat The Path to 9/11 nog voor iemand er een flits van had gezien, al leidde tot verhitte discussies.

"De makers moeten de waarheid vertellen", maande Clinton een week voor verschijnen nog aan op CNN, "zeker als ze zich beroepen op het rapport van de 9/11-commissie." Daarvoor al waren tal van zijn ex-medewerkers aan het lobbyen voor aanpassingen aan de serie. Ook leden van de 9/11-commissie spraken hun bezorgdheid uit.

Waar ging alle drukte om? De serie zou suggereren dat de regering-Clinton de dreiging van moslimterroristen verkeerd heeft ingeschat en daardoor te weinig deed om aanslagen te voorkomen.

Vooral het archiefbeeld van Clinton die zich voor de natie verantwoordt over de affaire-Monica Lewinsky, deed op voorhand heel wat stof opwaaien. De suggestie is duidelijk: de regering-Clinton werd te veel afgeleid door de seksuele perikelen van de president om zich met terroristen bezig te houden. De scène werd in de definitieve versie van The Path to 9/11 weggelaten, de suggestie afgezwakt.

De kritiek op Clintons minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright bleef wel. Volgens de makers zou zij pogingen ondermijnd hebben om Bin Laden te vatten.

Tot zover de controverse, maar waarover gaat de serie nu? Kort gezegd: 9/11 en hoe het zover kon komen. Centraal staat FBI-agent John O'Neill, gespeeld door Harvey Keitel, die koste wat het kost Osama bin Laden wil pakken.

De serie begint met de bomaanslag op een WTC-toren in 1993. Het onderzoek komt in een stroomversnelling met de aanslagen op de Amerikaanse ambassade in Afrika en op het Amerikaanse vliegdekschip USS Cole.

In 1998 neemt ABC-journalist John Miller een interview af van Bin Laden waaruit nog maar eens blijkt hoezeer de man een dreiging vormt voor de VS. Toch kan Al Qaida de grootste aanslag op Amerikaans grondgebied verder voorbereiden.

The Path to 9/11, VT4, 21.10