Direct naar artikelinhoud

Telenet is niet bang van de yankees van Netflix

In Nederland is Netflix er al, maar in Vlaanderen is het nog even wachten op de Amerikaanse video-op-aanvraagdienst. Toch bereidt de concurrentie zich nu al voor op de komst van Netflix, met Telenet als eerste om in het offensief te gaan.

Nederlanders die verslingerd zijn aan films en tv-series kunnen sinds vorige week bij Netflix terecht, een platform waar je op aanvraag de keuze hebt uit enkele duizenden, veelal ietwat oudere films en series aangevuld met enkele eigen successeries als House of Cards, een politieke dramareeks met Kevin Spacey in de hoofdrol, of het komische Arrested Development.

Voor 7,99 euro kijk je zoveel je wil en op het moment dat je dat wil. Alles wordt meteen via het internet naar je computer, tv-toestel of tablet gestreamd. De Nederlanders sloegen dankzij het gratis proefaanbod meteen massaal aan het kijken. Tien procent van het dataverkeer ging opeens naar Netflix, rekende men uit.

Of en wanneer Netflix naar België komt is nog onduidelijk - volgend jaar, zo wordt gefluisterd -, de vraag is of we er moeten naar uitkijken. Want warm word je toch niet van het aanbod van de Nederlandse Netflix: veel oudere films en een mager lokaal aanbod compenseren een voortreffelijke nieuwe reeks als House of Cards niet. "Je hebt toch het gevoel dat je in een stoffige tweederangsvideotheek rondloopt", zegt Hendrik Dacquin. Dacquin ontwikkelt met Small Town Heroes tweedeschermapplicaties voor tv-programma's en houdt alle nieuwe evoluties scherp in het oog. "Men zegt altijd dat content koning is, maar Netflix mist toch die content, ook in zijn Amerikaanse catalogus. Als je films van Francis Ford Coppola zoekt, zal je bijvoorbeeld deThe Godfather-trilogie niet vinden. Het Spotify-gevoel, waarbij je in een volledig muziekarchief kunt snuisteren, ontbreekt hier. Wel betaal je maar 8 euro en daarvoor krijg je ook House of Cards en de nieuwe reeks van Ricky Gervais."

De catalogus is ook de belangrijkste reden waarom ze bij Telenet voorlopig nog op beide oren slapen. Telenet kan wel met blockbusters en nieuwe series uitpakken. In de nieuwe pakketten Rex & Rio, die volgende maandag gelanceerd worden, zet het bedrijf dat nog meer in de verf. Rex, dat 14,95 euro per maand kost, bevat duizend films en evenveel series. Ook de nieuwe VIER-reeks Omerta van Rundskop-ster Jeroen Perceval en producent Frank Van Passel, zal eerst exclusief via Telenet te zien zijn, vooraleer de reeks op VIER komt. Het 10 euro duurdere Rio bevat daarbovenop nog recente blockbusterfilms en topseries van HBO als Game of Thrones of Boardwalk Empire, die al een week na de uitzending in de Verenigde Staten alleen bij Telenet te zien zullen zijn. Een pakket dat veel attractiever is, maar ook een pak duurder.

"Maar bij ons kun je met het hele gezin tegelijk kijken, elk op een ander toestel", werpt marketingdirecteur Inge Smidts op. "Bovendien bezitten wij de exclusieve rechten op veel series en Vlaamse films. Niemand zal in staat zijn om voor 14,95 euro een zelfde pakket samen te stellen. Ik denk dus dat we klaar zijn voor de concurrentie."

"Zeker Rio heeft een straf aanbod, maar ik stel me toch vragen bij de prijszetting", zegt Dacquin. "Bij Spotify betaal je maar tien euro per maand. Ik vrees dus dat het iets te duur is."

Het aanbod mag dan nog niet je dat zijn, tv-op-aanvraagdiensten als Netflix zullen wel een grote impact hebben op het gedrag van de tv-kijker en op wat de traditionele tv-zenders doen. "Het gevoel de controle te hebben over naar wat je kijkt, zal de kijker nooit meer kwijt willen", stelt Hendrik Dacquin. Netflix pionierde onder meer met House of Cards door alle afleveringen in een keer online te zetten. Wie wou jaagde de hele reeks er op een dag door.

Televisie vecht terug

En voor de zenders? "Dit verandert fundamenteel het model, en dan zeker voor zenders als Canvas, 2BE en zelfs VIER die veel aankoop uitzenden", weet Canvas-netmanager Mark Coenen. "Partijen als Netflix kopen immers ook rechten van series die wij willen. Daar zijn ze nu al mee bezig in de Benelux, waardoor we voelen dat het niet lang meer zal duren voor Netflix ook hier start."

Die strijd om de rechten om de beste series en films wordt almaar moeilijker door de vele partijen die meedingen. Canvas had bijvoorbeeld al heel graag het derde seizoen van Borgen uitgezonden, maar moet wachten tot volgend jaar. Andere platformen komen eerst. "Daar lijdt ons imago wel onder", zegt Coenen.

Platformen als Netflix en Rex & Rio zullen dan wel wat knabbelen aan het marktaandeel van de tv-zenders, het betekent niet dat die laatste overbodig worden. "Hun toekomst ligt in live-gebeurtenissen", meent Dacquin. "Sport, nieuws, liveshows... Zelfs rond fictie kun je zo'n gevoel creëren. Kijk maar naar Albert II op zondagavond, dat ook een premièregevoel creëert." "Het is een en-en-verhaal", meent ook Mark Coenen. "De markt zal herverdeeld worden, maar de kijkers gaan nooit alleen Netflix of Rex kopen. Je zult steeds nood hebben aan lineaire televisie, waar je het gevoel hebt dat iets nu gebeurt. Daar moeten wij meer op inzetten."