Direct naar artikelinhoud

Gevraagd: vrouwelijke ondernemers

Amper een derde van alle ondernemers is een vrouw. Bovendien stagneert het aantal vrouwelijke ondernemers al een aantal jaren. Tijd voor actie.

De actieve beroepsbevolking bestaat ongeveer uit evenveel mannen als vrouwen, maar toch is maar een derde van alle ondernemers een vrouw. Bovendien stagneert jaar na jaar het aandeel vrouwelijke ondernemers. Ten opzichte van 2004 is hun aandeel amper toegenomen (van 33,57 procent in 2004 naar 34,11 procent in 2013). Eind 2013 waren er 341.470 vrouwelijke ondernemers, tegenover 659.456 mannelijke ondernemers.

Uit onderzoek van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ), afgenomen bij bedrijfsleidsters, blijkt dat er onvoldoende vrouwvriendelijke ondernemingsgezinde maatregelen zijn, waardoor veel vrouwen eerder kiezen voor het werknemersstelsel dan het ondernemerschap. "Willen we het aantal vrouwelijke ondernemers doen stijgen, dan moeten we dringend inzetten op vrouw- en ondernemingsvriendelijke maatregelen", beklemtoont NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

Kloof

Aan het enthousiasme van de vrouwelijke ondernemers zal het nochtans niet liggen: 86 procent van de door NSZ ondervraagde vrouwen is van plan om als zelfstandige aan de slag te blijven; 28 procent heeft uit passie voor het zelfstandigenstatuut gekozen, 20 procent om eigen baas te kunnen zijn en 18 procent na een carrière in de privésector of bij de overheid.

Vrouwelijke ondernemers vinden de combinatie arbeid en gezin moeilijk en zijn ervan overtuigd dat meer vrouwen geïnteresseerd zouden zijn in het ondernemerschap als huishoudhulp fiscaal meer gestimuleerd zou worden. Bovendien vinden ze het niet meer dan logisch dat ze een uitkering zouden krijgen vanaf de eerste dag ziekte en niet na één maand, zoals nu het geval is.

"In tijden waarin iedereen de mond vol heeft over ouderschapsverlof, tijdskrediet en deeltijds werk om arbeid en gezin als werknemer beter op elkaar te af te stemmen, is ondersteuning voor vrouwelijke ondernemers niet meer dan logisch. De volgende regeringen zullen werk moeten maken van zulke maatregelen, want anders zullen steeds minder vrouwen zich aangetrokken voelen tot het ondernemerschap", zegt Christine Mattheeuws.

"Er zijn de laatste jaren heel wat initiatieven genomen om het statuut van de vrouwelijke werknemers te verbeteren. Denk maar aan de uitbreiding van het ouderschapsverlof van drie naar vier maanden of de plannen om het moederschapsverlof gevoelig op te trekken van vijftien naar twintig weken. De komende legislatuur zullen maatregelen moeten worden genomen die de kloof tussen waar vrouwelijke werknemers en vrouwelijke ondernemers recht op hebben zoveel mogelijk dichtrijden."