Direct naar artikelinhoud

Omgekomen koppeltje Alexis Robert en Vicky Storms krijgt heldenmedaille op begrafenisWeek na ramp Luik dertiende lijk van onder puin gehaald

Een week na de explosie in hartje Luik hebben reddingswerkers een dertiende lichaam vanonder het puin gehaald. Volgens Danièle Reynders, procureur des Konings in Luik, is dat het laatste slachtoffer.

luikl Sinds de ontploffing vorige week woensdag was de definitieve slachtofferbalans al enkele keren aangekondigd. Maar omdat nog niet alle puin was doorzocht, werd daar telkens aan toegevoegd: de vermoedelijke definitieve dodentol. ‘Nu staat het vast: dertien bewoners kwamen om en er liggen géén slachtoffers meer onder het puin. Alles is doorzocht én gecheckt’, zegt de procureur des Konings Reynders.

Wie het dertiende slachtoffer is, is onduidelijk. “Het gaat om een volwassene. Dat is het enige wat we nu weten. Het lichaam is naar het lijkenhuis overgebracht voor identificatie”, aldus het gerecht. Van de dertien lichamen die intussen geborgen werden, konden er nog altijd maar vijf worden geïdentificeerd: Andy Perren (22), Pierre Guilliams (25), Charlotte François (25), Alexis Robert (24) en Vicky Storms (24). Vanaf vandaag worden ook de resultaten van dna-onderzoek op nog niet geïdentificeerde lichamen verwacht. Dat moet sommige families na een week onzekerheid duidelijkheid verschaffen over het lot hun vermiste dierbaren.In de kerk van Hannuit was er gisteren een begrafenisplechtigheid voor Alexis Robert (24) en zijn vriendin Vicky Storms (24) uit Heusden-Zolder. Zij huurden een appartement op de tweede verdieping van het gebouw naast het complex dat ontplofte. Vicky Storms en Alexis Robert werden in hun slaap verrast en stortten met bed en al naar beneden. Het koppeltje heeft nog uren geleefd onder het puin. Alexis Robert praatte urenlang in op Elena Saive, zijn twaalfjarige buurmeisje dat na twaalf uur levend van onder het puin kon worden gehaald. Het was diezelfde Alexis Robert die de brandweer eerder naar het geknelde meisje leidde. Enkele uren voor ze gered werd, verloor Elena Saive het contact met Alexis Robert. Hij had geklaagd over ademhalingsproblemen.

Het scheelde maar een haartje of ook zijn vriendin Vicky Storms was levend van onder het puin gehaald. Een brandweerman raakte na twaalf uur puin ruimen nog tot bij de Vlaamse. Hij kon haar zuurstof toedienen en had haar arm vast tot hij zich samen met zijn collega’s moest terugtrekken voor een nieuwe verzakking. Daarna werd er niets meer gehoord van Vicky Storms. De volgende dag werden haar lichaam en dat van haar vriend van onder het puin gehaald. Op de begrafenis van Vicky Storms en Alexis Robert waren gisteren meer dan vijfhonderd aanwezigen. De brandweer- en politiemensen die hen vorige week trachtten te redden vormden een erehaag toen hun kisten de kerk werden binnengedragen. Ze kregen ook een rouwkrans van Koning Albert en Koningin Paola. Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) gaf het omgekomen koppeltje postuum een medaille voor moed en zelfopoffering. De zus van Vicky Storms, Aurélie, las een aangrijpende tekst voor. “Liefste Vicky, wij tweetjes samen. Voor altijd bondgenootjes in het leven. Met jou kan ik alles aan. Waar je ook bent, maak je geen zorgen. Ik ga sterk zijn voor jou.”Hun buurman Andy Perren (22) werd woensdag al begraven in Sankt-Vith. Perrens vriendin Nathalie volgde de begrafenisplechtigheid van op een brancard. Zij brak haar heup bij de gasontploffing. In de getroffen zone met 84 ontruimde panden onderzoeken teams intussen de staat van de huizen en appartementsgebouwen, zowel binnen als buiten. Die klus kan tien dagen duren. Negentien van de dertig gezinnen die na de explosie prioritair verklaard werden, zijn intussen opnieuw ge huisvest in Luik (17) en Fléron (2).In het Waals Parlement is gisteren één minuut stilte gehouden ter nagedachtenis van alle slachtoffers. Minister Jean-Claude Marcourt (PS) zei dat de regering lessen wil trekken uit het drama.De oorzaak van de gasontploffing is nog altijd onbekend.