Direct naar artikelinhoud

Bioscoopbezoek smelt weg door warme weer

Het aanhoudende warme zomerweer weegt op de verkoop van bioscooptickets. Vooral aan de kust blijft de toerist liever op het strand dan in de pluche. 'Ik vrees dat er nog slachtoffers gaan vallen.'

Is het dan eindelijk mooi weer, dan is het weer niet goed. De aanhoudende warme zomertemperaturen houden de mensen uit de bioscoopzalen. Het is nog net iets te vroeg voor exacte kwartaalcijfers, maar een rondvraag in de sector leert dat het warme weer de bioscoopuitbaters ernstig parten speelt.

"Het is eigenlijk vrij logisch dat we niet in de bioscoopzaal gaan kruipen als we eindelijk eens buiten kunnen zitten", schetst Thierry Laermans van de Federatie van Cinema's van België (FCB) het beeld. De FCB groepeert de belangrijkste uitbaters van middelgrote en kleinere bioscopen en behelst ongeveer de helft van de nationale markt. In 2011 noteerden ze samen 10,4 miljoen filmliefhebbers. "Die enkele weken mooi weer gaan we gebruiken om op het strand te gaan zitten of op een terrasje. In Zuid-Europa zien we een ander beeld. Daar gaan de mensen net verkoeling zoeken in de bioscoop", weet Laermans.

Sneeuw en hitte

Myriam Dassonville, woordvoerster van marktleider Kinepolis, beaamt dat. Ook bij de beursgenoteerde groep kennen ze dat fenomeen. Voor resultaten van deze zomer is het evenwel wachten op de halfjaarcijfers en prognoses die eind deze maand worden bekendgemaakt. Tot dan wil Kinepolis niet communiceren over de bezoekcijfers. Dassonville: "Maar voor een bioscoop zijn twee zaken primordiaal. Het filmaanbod en het weer."

En laat nu net dat weer al het hele jaar een forse spelbreker zijn. Thierry Laermans: "Dit voorjaar was het ronduit slecht, met de lange winter en de vele sneeuw. Dat hield de mensen thuis." Een blik op de eerste kwartaalcijfers van Kinepolis geeft de tendens aan: tussen 1 januari en 31 maart zakte het aantal filmbezoekers met 8,7 procent. Sneeuw en een minder aanbod heetten toen de oorzaak. En nu is het dan weer te warm.

De kleine bioscoopzalen hebben het vanzelf al niet onder de markt. Al zijn het vaak parels van nostalgie, zoals de gerenoveerde Cinema De Keizer in Lichtervelde. Die sluit gewoon de hele zomer de deuren, maar zeker de cinema's aan de kust zijn nog meer afhankelijk van het weer dan hun landelijke collega's.

"We passen ons aan, zoveel als mogelijk", klinkt het bij Cine Rio in De Haan aan Zee. "Dit jaar is het wel moeilijk. We hebben dit seizoen nog maar één dag een vol huis gehad, omdat het een minder dagje was. De dagen daarvoor zagen we amper een kat." In Cine Rio past 150 man in het ene sfeervolle zaaltje. In Knokke-Heist stemt Marc Noseda zijn programma dan weer letterlijk af op het weer. De voorstellingen van 15 uur en 17.30 uur vervallen bij mooi weer, heet het. "Logisch, de kosten voor personeel en elektriciteit wegen niet op als je voor een handvol toeschouwers draait", klinkt het bij diens collega in De Haan.

Eén voorstelling

Dat handvol toeschouwers kan door het hoogseizoen aan de kust soms wel aardig aandikken. "Als het weer wat tegenvalt, dan is een middagje bioscoop een aardig alternatief voor de langverblijvers", zegt Laermans. "Die enkele extra procenten bezoekers zijn dan leuk meegenomen." Meer zelfs, het maakt vaak het verschil tussen een goed of een slecht jaar, klinkt het in Cine Rio. "In september sluiten we een maand, dan is hier toch geen kat meer. En de rest van het jaar hebben we één voorstelling per dag, voor ons lokale publiek. Tijdens het hoogseizoen echter hebben we tot vijf voorstellingen. Dus, ja, de toeristen zijn voor ons een belangrijke bron van inkomsten."

Dat de kust een heel penibele markt is voor de kleine bioscoopexploitanten kan blijken uit het weinige aanbod. Naast Knokke-Heist en De Haan is er nog Cinema Koksijde in de gelijknamige badstad. Die was tot voor enkele jaren in handen van de familie Rastelli (Studio), maar werd afgestoten. De huidige uitbaters hebben het zeer moeilijk. De Rialto in Oostende sloot eind vorig jaar de deuren wegens niet langer rendabel. Daardoor is het filmaanbod aan de kust fors teruggevallen. "Ik vrees dat er nog slachtoffers gaan vallen", zegt een sectorgenoot. "Kinepolis Oostende en Brugge slokken het karige publiek op."