Direct naar artikelinhoud

Sp.a-senator Marleen Temmerman legt vandaag wetsvoorstel op tafel voor draagmoeders, ook bij homokoppels ‘Dringend wettelijk kader nodig over draagmoederschap’

Gynaecologe en senator Marleen Temmerman (sp.a) dient vandaag een wetsvoorstel in dat draagmoederschap mogelijk maakt voor koppels van om het even welk geslacht. Draagmoeders uit het buitenland zijn uitgesloten.

“Het wettelijk kader moet er zo snel mogelijk komen zodat artsen een antwoord kunnen geven op de grote vraag naar draagmoederschap waar ze nu mee geconfronteerd worden”, zegt Temmerman. Afspraken tussen draagmoeders en wensouders worden volgens Temmerman het best in een contract bij een notaris opgenomen. Daarin wordt ook de vergoeding van de draagmoeder bepaald. Commercieel draagmoederschap wordt in het voorstel uitgesloten. Door de naam van de wensouders onmiddellijk bij het inschrijven van het kind op de geboorteakte te vermelden, wordt betwisting over wie de juridische ouders van het kind zijn, uitgesloten.

“Een draagmoeder kan het kind niet opeens aan iemand anders beloven of verkopen, zoals gebeurd is bij de Belgische wensouders van baby D. Anderzijds kan het ook niet dat wensouders zich opeens terugtrekken als bij de geboorte bijvoorbeeld blijkt dat het kind een handicap heeft.”

Uw voorstel is beperkt tot draagmoederschap waarbij de eicel door een andere vrouw gedoneerd wordt dan de vrouw die het kind draagt?

“Wanneer een vrouw zichzelf insemineert met het zaad van een van de wensouders, hebben artsen daar niets mee te zien. Dat regelen mensen zelf, in hun eigen huis. Dit wetsvoorstel is bedoeld voor koppels, inclusief homokoppels, die zelf geen kind kunnen dragen. Want dat is op dit moment de grootste uitdaging voor artsen. Het klopt dat er nu al een gebrek is aan eicellen, maar daar kan de wetenschappelijke vooruitgang bij helpen. Het wordt in de toekomst mogelijk om niet alleen eierstokweefsel maar ook eicellen zelf in te vriezen. Die kunnen dan gedoneerd worden.”

Bepaalde vormen van draagmoederschap blijven dus in de schemerzone. Het is niet verboden, dus mag het.

“We willen restrictief beginnen. Dit is geen ‘snel-draagmoederwet’, dit voorstel is niet in beton gegoten. De technologische vooruitgang gaat vlug, het ethische en maatschappelijke debat moet nog gevoerd worden.”

Wat als ik in het buitenland een draagmoeder zoek? In India of Oekraïne vind je ze bij de vleet.

“Dit wetsvoorstel is beperkt tot Belgen. Het is al zo moeilijk om zoiets complex als draagmoederschap binnen de eigen wetgeving te regelen. Het lijkt me niet verstandig om het buitenland daarbij te betrekken, kijk maar naar de problemen die dat meebrengt (verwijst naar Samuel, de jongen die geboren werd uit een Oekraïense draagmoeder en al twee jaar daar in een weeshuis verblijft, SVL). Al kun je je de vraag stellen hoe dat zit met draagmoeders uit Europese landen, die volgens de wet op gelijke toegang tot gezondheidszorg ook in ons land een behandeling zouden moeten krijgen.

“Die behandeling moet plaatsvinden in een fertiliteitscentrum dat daar een aparte erkenning voor krijgt. Zo kan een gespecialiseerd team ervaring opbouwen in de juridische, medische en psychologische begeleiding van zowel de draagmoeder als de wensouders.” (SVL)