Direct naar artikelinhoud

ECB-voorzitter Draghi blijft met opzet vaag over lage rente

Tussen de lijnen door belooft ECB-voorzitter Mario Draghi de rente ultralaag te houden zolang de inflatie niet hoger dan 2 procent noteert. Een belofte die hem zuur kan opbreken.

Dat de Europese Centrale Bank (ECB) haar basisrente deze week ongewijzigd op 0,5 procent hield, mag weinig verbazen. In juli al beloofde Draghi de historisch lage rente voor 'een lange periode' niet te verhogen.

De ECB weigert wel halsstarrig een duidelijke doelstelling te koppelen aan die langetermijnbelofte of forward guidance, zoals de Britse en Amerikaanse centrale banken doen. Fed-voorzitter Ben Bernanke belooft de rente niet te wijzigen zolang de werkloosheidsgraad meer dan 6,5 procent bedraagt. Mark Carney, de voorzitter van de Bank of England, legde de grens op 7 procent. Draghi daarentegen hield het zuinig op "zo lang als nodig".

De ECB heeft er nochtans alle belang bij dat de markt geloof hecht aan de langetermijnbelofte van een lage rente. Als de financiële wereld niet onmiddellijk een rentestijging verwacht, kunnen bedrijven goedkoper lenen om te investeren, wat het ontluikende economische herstel in Europa kan ondersteunen.

Draghi weigert echter zijn beleid expliciet aan de werkloosheidsgraad te koppelen, omdat de bestrijding van de werkloosheid niet de taak is van de ECB. In de VS behoort dat wel tot het takenpakket van de Fed. "Ons mandaat is prijsstabiliteit. We kijken naar de inflatie", gaf Draghi mee op de persconferentie.

Voor de goede verstaander liet de Italiaan verstaan dat zo lang de inflatie minder dan 2 procent bedraagt, de rente niet naar omhoog gaat. De officiële doelstelling van de ECB luidt immers een inflatie van "minder dan, maar dicht bij 2 procent".

Voor 2013 en 2014 rekent Frankfurt op een eurozone-inflatie van respectievelijk 1,5 en 1,3 procent. Ruim onder de officiële doelstelling dus. Op die manier belooft Draghi eigenlijk, weliswaar in vage bewoordingen en met de nodige omwegen, om minstens tot 2015 geen renteverhoging door te voeren.

Volgens ING-econoom Carsten Brzeski is de directe link tussen de rente en de inflatie niet zonder gevaar en kan dat Draghi nog zuur opbreken. "Het volstaat dat het conflict in Syrië escaleert om de olieprijs en bijgevolg de inflatie de hoogte in te jagen", legt Brzeski uit. "De ECB zal de rente dan niet verhogen en zal dat uitleggen als dat ze alleen naar de inflatie op middellange termijn kijkt. Ondertussen is de twijfel wel gezaaid, terwijl een forward guidance net dient om de onzekerheid weg te nemen." Volgens Brzeski bestaat de kans dat Draghi in een situatie belandt die hem zal verplichten het voorbeeld van zijn Amerikaanse en Britse collega's te volgen.

De lage inflatieverwachtingen betekenen ook dat Frankfurt het monetair beleid nog extra kan versoepelen. Draghi hintte er tijdens de persconferentie op dat een verdere renteverlaging nog niet van tafel is. De euro zakte prompt met 0,7 procent tot 1,3129 dollar. Brzeski verwacht dat het rentewapen voorlopig op zak blijft, om ammunitie over te houden voor mocht er zich een nieuwe schok voordien.

Hoewel verschillende indicatoren erop wijzen dat Europa langzaam uit het dal klautert, lijkt de ECB te twijfelen. "Draghi sprak nu van een geleidelijk herstel in plaats van een stabilisatie, maar dat optimisme vertaalt zich niet in de groeivooruitzichten", stelt Brzeski. Frankfurt stelt zijn verwachtingen voor dit jaar bij van -0,6 naar -0,4 procent, maar voor 2014 gaat de groeiprognose omlaag van 1,1 naar 1 procent. 'De ECB houdt alle mogelijkheden open', concludeert de ING- econoom.